Με ομάδες συλλήψεων ενισχύονται τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια - Πώς θα δρουν

Η ιδέα για δημιουργία «ομάδων συλλήψεων» αναθερμάνθηκε μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια και τις επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στα στενά της περιοχής. Έτσι η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρεί σε ενίσχυση των συγκεκριμένων Μονάδων με  220 αστυφύλακες που μετατίθενται από τα αστυνομικά τμήματα στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ), όπως γράφει η Καθημερινή.

Οι 220 αξιολογήθηκαν και επελέγησαν από ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ το διάστημα από 20 έως 27 Αυγούστου. Την επιτροπή συγκρότησαν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και οι διοικητές της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης). Η μετακίνησή τους  θα ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, μετά την εξέταση των ενστάσεων – προσφυγών που έχουν καταθέσει αρκετοί από αυτούς. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων πριν ενσωματωθούν στις διμοιρίες. Στη ΔΑΕΑ υπηρετούν σήμερα 1.600 άτομα, 500 λιγότερα από την οργανική δύναμη της υπηρεσίας.

Οι διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) ανέρχονται σε 24, οι οποίες όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν συγκροτούνται από 16-18 αστυνομικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά από 10 ή 11. Οι διμοιρίες της ΥΜΕΤ, αντίστοιχα, ανέρχονται σε 25 και στελεχώνονται από 6 έως 8 άτομα, αντί 12 έως 14 παλαιότερα. Με την ένταξη των 220 αστυφυλάκων στο δυναμικό της υπηρεσίας θα αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των διμοιριών, αλλά και ο αριθμός των αστυνομικών ανά διμοιρία.

Με ελαφριά εξάρτυση

Στόχος των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. είναι 3-4 αστυνομικοί από κάθε διμοιρία να μην φέρουν πλήρη εξάρτυση, ώστε να μπορούν να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν όσους συμμετέχουν σε καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ. Μέχρι πάντως την ενσωμάτωση των 220 αστυφυλάκων στην ΥΑΤ και την ΥΜΕΤ, έχουν δοθεί οδηγίες για αλληλοκάλυψη μεταξύ των διμοιριών, ώστε να εγκλωβιστούν και να συλληφθούν οι κουκουλοφόροι, ενώ στο πλέγμα αστυνόμευσης συμμετέχουν ακόμα άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της ΔΙ.ΑΣ. και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς