Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους - Αναγκαία η σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων στην Αθήνα

Η ανησυχία και η συζήτηση για έναν νέο πιθανό σεισμό συνεχίζεται και στην πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ειδικότερα μίλησε για ένα σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξης των 6 Ρίχτερ, τονίζοντας «κάποια στιγμή θα συμβεί»!

Σχετικά με τα 5,1 Ρίχτερ σημείωσε ότι «λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, επανέλαβε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος ισχυρός μετασεισμός και μάλιστα «επικίνδυνος» όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα. «Κακώς είναι πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα» τόνισε.

Έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα, το ρήγμα της Πάρνηθας

Επιπροσθέτως και όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος,  ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου. Εξήγησε ότι τελικά ήταν 5,3 Ρίχτερ και είπε πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Είπε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το 1981 με τον σεισμό είχαμε πρόβλημα στα πενταώροφα κτίρια και πάνω κτίρια. θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα. Πρέπει να γίνει σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων».