Με τα κέντρα υποδοχής στα πέντε ελληνικά νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος της µετανάστευσης να είναι υπερπλήρη (17.000 άτομα) , ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως οι µεταναστευτικές ροές που καταγράφονται είναι αυξημένες.
Σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, 1.365 µετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν µόνο την εβδοµάδα 8-14 Ιουλίου – αριθµός µεγαλύτερος από τους 980 της περασµένης εβδοµάδας και διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό (551 άτοµα).
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση µε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Οι µεγάλες ροές µεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς.
H κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι µόνο όσοι µετανάστες παραµένουν εκεί µπορούν να «επιστραφούν», ενώ για όσους έχουν µεταφερθεί στην ελληνική ενδοχώρα δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από την εφαρµογή κοινής δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία να πάρει πίσω περίπου 3.000 ανθρώπους.
Ωστόσο έχουν πραγµατοποιηθεί περίπου 1.890 επιστροφές. Από αυτούς 347 ήταν Σύροι πολίτες. Οι επιστροφές µπορούν να πραγµατοποιηθούν µόνο εφόσον ολοκληρωθεί η χρονοβόρα εξέταση των αιτηµάτων ασύλου και το αίτηµα απορριφθεί.