Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη: Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα και να νομιμοποιήσει τις εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει στην προεκλογική περίοδο νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr o πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχυ ψηλά για τις επιλογές ανώτατων δικαστικών διαμηνύοντας πως θα επιλεγούν μόνον άξιοι και ικανοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει να ξεκινήσει την όλη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στον διορισμό  αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακυρώθηκαν – και αυτές- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο, θέση εξαιρετικά νευραλγική φέρεται ότι αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο.

Μέσα στις επιλογές είναι και ο επίσης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί και δικαστές.

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και άλλες όπως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος αλλά αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο.

Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο οι υποψηφιότητες έιναι πολλές με επικρατέστερες των αρεοπαγιτών Ιωάννη Χοιμέ, Ασπασία Μαγιάκου και άλλοι.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/epilogi-igesias-dikaiosynis-ta-prosopa-fabori

Προτεινόμενα για εσάς