Ο Έλληνας που αφιέρωσε την ζωή του στο να σώζει ναυαγούς μετανάστες στην Μεσόγειο - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Σήμερα όμως, είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου! Έκλαιγα όταν φτάσαμε στο λιμάνι. Δεν το πίστευα ότι δεν είμαι πια στην Λιβύη.Είχα χάσει κάθε όρεξη για ζωή. Κάθε νύχτα, ονειρευόμουν ότι πεθαίνω για να γλιτώσω από τα βάσανα. Σήμερα, ξαναγεννήθηκα! Δεν υπάρχει τρόπος να σας ευχαριστήσω για το καλό που μου κάνατε».
Αυτή είναι μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ναυαγών προσφύγων, που διέσωσε ο Έλληνας Ιάσων Αποστολόπουλος, και που μετά από την επιμονή του, πέτυχε να τους αποβιβάσει σώους στην Λαμπεντούζα.
Ο Ιάσων Αποστολόπουλος, όπως γράφει δημοσίευμα στο ethnos.gr σπούδασε πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση των ναυαγών παράνομων μεταναστών στα νερά της Μεσογείου.
Τις τελευταίες ώρες κινδυνεύει να συλληφθεί και ο ίδιος από τις ιταλικές αρχές που κρατούν αυστηρή στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να μπουν στη χώρα χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά και σε όσους τους βοηθούν.
Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το ιστιοπλοϊκό «Αλεξ» διέσωσε 59 ναυαγούς μετανάστες. Αρχικά δεν του δόθηκε άδεια να προσεγγίσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αλλά μετά και την πίεση της κοινής γνώμης η ιταλική κυβέρνηση επέτρεψε στο σκάφος να δέσει και να αποβιβάσει τους ναυαγούς. Όμως οι ιδιοκτήτες του σκάφους και το πλήρωμα θα υποστούν τις αυστηρές κυρώσεις που έχει θεσπίσει το ιταλικό Κοινοβούλιο, ενώ το σκάφος θα κατασχεθεί.
Ο Αποστολόπουλος με αναρτήσεις του στα social media ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί και μεταφέρει συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωθέντων.
«Κατάσχεση του ιστιοπλοϊκού σκάφους που διέσωσε 59 ναυαγούς πρόσφυγες», έγραψε στις 19.33 την Κυριακή 7 Ιουλίου και συμπλήρωσε: «Πριν από λίγες ώρες, η Ιταλία δέχθηκε επιτέλους να πατήσουν στεριά οι 46 εναπομείναντες πρόσφυγες, που αφού γλίτωσαν από σκλαβοπάζαρα, εκτελέσεις και βιασμούς, αφού επέζησαν του πνιγμού, αφέθηκαν για 48 ώρες παγιδευμένοι στο σκάφος μας, κάτω από τον ήλιο, στους 40 βαθμούς, χωρίς τουαλέτες, για να κάνει ο Σαλβίνι το κομμάτι του».
Και ο Αποστολόπουλος συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, με την αποβίβαση, η αστυνομία (Guardia di Finanza) μας ανακοίνωσε ότι κατασχέτει το ιστιοπλοϊκό μας σκάφος, Alex, κι επιβάλλει πρόστιμο στον καπετάνιο μας και στον ενοικιαστή του σκάφους, 16.660 ευρώ, για παράνομη είσοδο στα ιταλικά ύδατα και στο λιμάνι της Λαμπεντούζας. Είναι η εφαρμογή του νέου νόμου του Σαλβίνι για την «ασφάλεια του κράτους», που προβλέπει πιο σκληρή ποινικοποίηση της διάσωσης. Λογικά ο καπετάνιος θα κατηγορηθεί τις επόμενες μέρες για διακίνηση παράνομων μεταναστών, που είναι η καρμπόν κατηγορία για κάθε άνθρωπο που διασώζει μη λευκούς ναυαγούς, στην κεντρική Μεσόγειο».
Δεν τα κατάφερε ο Σαλβίνι»
Ο Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Η κατάσχεση πάντως δεν θα είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή για την συλλογή στοιχείων. Όλα αυτά τα περιμέναμε και είναι το αναγκαίο τίμημα αν θέλουμε να χτυπηθεί ο φασισμός που αναδύεται, αν θέλουμε να σπάσει ο αποκλεισμός στα ευρωπαϊκά λιμάνια και η απαγόρευση της διάσωσης ανθρώπινων ζωών.Πάντως, ο Σαλβίνι φώναζε ότι δεν θα μπούμε ούτε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, ούτε θα αποβιβαστεί κανένας μετανάστης. Μάλλον δεν τα κατάφερε».
Σαν να μη πέρασε μία μέρα»
Περίπου τρεις ώρες νωρίτερα έγραψε: «Και αυτή τη φορά, όλοι οι άνθρωποι που διασώσαμε, είχαν τραύματα στο κορμί τους από βασανιστήρια και οι ιστορίες που ακούω είναι σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από τότε που βρέθηκα στην κεντρική Μεσόγειο, τον Οκτώβρη 2016».
Στη συνέχεια δημοσιεύει μαρτυρίες των ναυαγών προσφύγων. Ο Μoses από τη Νιγηρία είπε «Όλοι όσοι βλέπεις γύρω μου εδώ, είναι σκλάβοι, είμαστε όλοι σκλάβοι, σαν τον 18ο αιώνα. Κάθε μέρα, μαύροι Αφρικανοί πεθαίνουν αβοήθητοι μέσα στις ιδιωτικές φυλακές των λιβυκών συμμοριών. Άμα δεν πληρώσεις σε σκοτώνουν, άμα αρρωστήσεις είναι βέβαιο ότι θα πεθάνεις. Κάθε μέρα, τους βλέπουμε να πετάνε τα πτώματα στην έρημο».
Ο Ελβις από ο Τόνγκο που επίσης ήταν πάνω στο ιστιοπλοϊκό είπε: «Όποιον αργεί να πληρώσει, τον εκτελούν για παραδειγματισμό και μετά χρεώνουν τα λύτρα στους συμπατριώτες του, τα μοιράζουν σε όλους μας, κανείς δεν γλιτώνει, πρέπει να πληρώσουμε εμείς τα χρήματα για την απελευθέρωση του νεκρού φίλου μας, παρόλο που έχει πεθάνει..»
Ο J από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Σήμερα, είμαστε οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο. Επιτέλους, είμαστε ελεύθερες από την βία και την σκλαβιά. Μας ξαναήρθε η ελπίδα, όταν νομίζαμε ότι έχουν χαθεί όλα. Ούτε στον εχθρό μου δεν θα του έλεγα να πάει στην Λιβύη».
Το Σάββατο ο Ελληνας διασώστης είχε γράψει στο facobook για τις δύσκολες ώρες που οι αρχές δεν έδιναν άδεια για να δέσει το πλοίο.
Τελικά…υπέκυψε
Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» και έγραψε στο twittee: «Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν