Το πολλαπλό στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου

Ένα πολλαπλό στοίχημα έχει να  κερδίσει το νέο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.  Ο νέος υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας,και οι  υφυπουργοί Απ. Βεσυρόπουλος, (αρµόδιος για τη φορολογική πολιτική), Θ. Σκυλακάκης αρµόδιος για τη δηµοσιονοµική πολιτική και Γ. Ζαββός, (αρµόδιος για το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα). πρεπει να αποφύγουν τη λήψη νέων µέτρων υπό την απειλή απόκλισης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόµενο χρόνο.

Πρώτιστος στόχος, όπως γρ;άφει το ethnos. gr να εξασφαλίσουν σε συµφωνία µε τους πιστωτές τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο για την υλοποίηση των άµεσων φορολογικών ελαφρύνσεων στις οποίες έχει δεσµευτεί η κυβέρνηση, να καλλιεργήσουν το έδαφος για µια διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές για µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ, και να «τρέξουν» ιδιωτικοποιήσεις και µεταρρυθµίσεις ενισχύοντας τη ροή επενδύσεων στη χώρα.

Στην κορυφή της ατζέντας παραµένει η διαχείριση του προβλήµατος των κόκκινων δανείων   αλλά και η επίσπευση της αναβάθµισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθµισης. Στρατηγική επιδίωξη παραµένει να µειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισµού για το ελληνικό Δηµόσιο, καθώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειµένου να θωρακιστεί η δυναµική της ανάκαµψης αλλά και να διευκολυνθεί η αξιοποίηση και από την Ελλάδα, αυτήν τη φορά, του νέου κύµατος ποσοτικής χαλάρωσης που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στα σκαριά στην Ευρωζώνη.