Ανάμεσα σε Μέρκελ και Μελάνια ο Προκόπης Παυλόπουλος για την D-Day (φωτογραφία)

Ανάμεσα σε δύο κυρίες, την Καγκελάριο της Γερμανίας και την σύζυγο του Αμερικανού προέδρου, στην πρώτη σειρά των επισήμων, βρέθηκε σήμερα στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας ο Προκόπης Παυλόπουλος για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία.

Ο φακός απαθανάτισε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να κάθεται ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Μελάνια Τραμπ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν αφοσιωμένος στην τελετή, την ώρα που το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής μοιραζόταν αστεία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 15 χωρών, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της D-Day. Σαν αύριο, στις 6 Ιουνίου του 1944, πάνω από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων, έφυγαν από το Πόρτσμουθ με σκοπό την απόβαση στην Νορμανδία.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και περισσότεροι από 300 βετεράνοι της μάχης της Νορμανδίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι καλωσόρισαν στο λιμάνι της νότιας Αγγλίας τους προέδρους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας όπως επίσης τους ηγέτες των Καναδά, Αυστραλίας, Βελγίου, Τσεχίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Νορβηγίας και Πολωνίας, εκπροσώπους της Σλοβακίας, της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

 

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Στην απόβαση της Νορμανδίας η Ελλάδα είχε συμμετοχή με δυο κορβέτες του Βασιλικου Ναυτικού την κορβέτα Τομπαζη και την κορβέτα Κριεζή κάτω από τις διαταγές του αγγλικού ναυαρχειου. Στον Κριεζή υπηρετούσε εθελοντικά ο εφοπλιστης Σταύρος Νιαρχος με τον βαθμό του έφεδρου σημαιοφορου