Video - σοκ από τις συνθήκες ζωής στο hot-spot της Χίου - Ρεπορτάζ του Focus

Πρόσφυγες δείχνουν στην κάμερα τραύματα από μαχαίρι, αποκαλύπτουν ότι στον καταυλισμό γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, μιλούν για παράνομα στοιχήματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, που οδηγούν σε περιστατικά βίας.

Τις απάνθρωπες, συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, μια «κόλαση», όπως την περιγράφουν πρόσφυγες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, καταγράφει ρεπορτάζ του Focus.

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν. «Φύγαμε από την κόλαση στη Γάζα για να καταλήξουμε σε μια νέα», λέει ένας 22χρονος Παλαιστίνιος. «Θεωρητικά η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου έπρεπε να κρατά έξι -επτά μήνες, αλλά στην περίπτωσή μας έχει ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Κοιτάξτε πώς ζούμε εδώ πέρα, τα σκυλιά ζουν καλύτερα από μας».

Όπως διαπιστώνει στην αυτοψία του το Focus, το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι πρόσφυγες που ζουν στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε νομικές συμβουλές -αφού δεν έχουν να πληρώσουν τα περίπου 800 ευρώ που ζητούν δικηγόροι για τις υπηρεσίες τους – κι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους να συμπληρώνουν έγγραφα στα ελληνικά -μια καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως καταγγέλλουν μέλη οργανώσεων αρωγής.

Το πιστοποιητικό σπουδών

Ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Χατζάρ βρίσκεται μόλις δέκα μέρες στη δομή φιλοξενίας. Σ’ ένα πλαστικό σακουλάκι που κρέμεται απ’ το λαιμό του κουβαλάει το σημαντικότερο περιουσιακό του στοιχείο, το πιστοποιητικό σπουδών από το ανοικτό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς της πατρίδας του. «Έκανα όνειρα για μια καλύτερη ζωή εδώ, αλλά κοιτάξτε πώς ζούμε: μέσα στα σκουπίδια. Ζωή είναι αυτή; Ούτε ρεύμα υπάρχει, το νερό και το φαγητό είναι χάλια».

Δεν αρκούν οι εθελοντές

Μέλη οργανώσεων αρωγής φροντίζουν τρεις φορές τη βδομάδα τα προσφυγόπουλα στο hotspot, μεταφέρουν παλέτες κι άλλα υλικά για να μη στήνουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες τα αντίσκηνά του, καθαρίζουν κι επισκευάζουν τα μονοπάτια που κατέστρεψε η βροχή. Αλλά ο εθελοντισμός δεν αρκεί. «Αυτό που χρειάζεται» στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, λέει το Focus, «είναι πρώτα απ’ όλα δικηγόροι, διερμηνείς και γιατροί για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κι αυτό», σημειώνει το ρεπορτάζ, «είναι ευθύνη της Ελλάδας, αλλά πρωτίστως της ευρωπαϊκής κοινότητας αξιών»…