Δεν υπογράφει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν πρόκειται να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρά την αντίθετη εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ανακοίνωσε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και Εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κυβέρνηση παρά τις τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις, την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων ότι πρόκειται για καταδολίευση του συντάγματος, η κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη.

Με την απόφασή της πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί με τη στάση του να ανακόψει την αντισυνταγματική πρακτική.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες  ο Πρόεδρος ως τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της δικαιοσύνης, στις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Και το 2016

Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πρόωρα επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την 1η Ιουλίου.

Ομως το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμονή των εκλογών. Θα υπογράψει Διάταγμα ορισμού της νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης,λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν, ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καθορίσει τη στάση της με μοναδικό γνώμονα την τήρηση της συνταγματικής τάξης, που πρακτικά σημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα εξέθεταν τον θεσμό καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου τους όρους της συνταγματικής νομιμότητας.

ΝΔ: Αντισυνταγματικοί οι διορισμοί, εμπιστευόμαστε τον ΠτΔ

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αντισυνταγματικό διορισμό» και «πρωτοφανή απόφαση». Υπογραμμίζει, δε, ότι η κυβέρνηση εμπλέκει με απαράδεκτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι τον διορισμό.
Η ανακοίνωση της ΝΔ