Ψυχρολουσία με την «13η σύνταξη»: Γιατί οι συνταξιούχοι θα δούν πολύ λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους

Μεγάλο «ψαλίδι», που φτάνει και στο 35%, σε όλα τα ποσά της «13ης σύνταξης» αποκαλύπτουν τα τελικά στοιχεία από το αρχείο πληρωμών των 2,5 εκατ. συνταξιούχων που οριστικοποιήθηκε χθες, καθώς, εκτός από την εισφορά ασθένειας, μπαίνει φόρος ακόμη και σε όσους είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο!

Σύμφωνα με τη διάταξη για την αποκαλούμενη «13η σύνταξη», τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι υπόκεινται σε εισφορά 6% για περίθαλψη και σε φόρο. Μόνο που τα επίσημα στοιχεία πληρωμών που αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος δείχνουν ότι ο φόρος μπαίνει ακόμη και σε ποσά «13ης σύνταξης» που είναι αφορολόγητα με βάση το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων!

Σε όλες τις περιπτώσεις των δικαιούχων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στη «13η σύνταξη» με βάση την κλίμακα φορολόγησης που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα που παίρνουν από συντάξεις και ο φόρος αυτός επιμερίζεται στη συνέχεια στο ποσό της «13ης σύνταξης», που τη μετατρέπει κυριολεκτικά σε ένα επίδομα των 300 ευρώ για την πλειονότητα των δικαιούχων!

Τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους είναι πολύ λιγότερα από όσα περιμένουν ότι θα πάρουν!

Ακόμη και όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη 400 ή 500 ευρώ και είναι στο αφορολόγητο όριο, στην πληρωμή που θα πάρουν την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν φόρο 22% στη «13η σύνταξη», παρότι τα εισοδήματά τους δεν υπόκεινται σε φορολόγηση!

Ακόμη και για αυτούς που έχουν αφορολόγηταο

Οι πληρωμές έχουν ήδη περαστεί σε κάθε συνταξιούχο και είναι πιθανό να τις βλέπουν από την Παρασκευή το βράδυ στους λογαριασμούς τους, με ανάληψη των ποσών τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
Ο τρόπος που επιβάλλεται ο φόρος δεν ξεκαθαρίζεται στη διάταξη του νόμου, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» οι οδηγίες που δόθηκαν στις υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών (ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ) είναι να υπολογιστεί φόρος στη «13η σύνταξη» βάσει της κλίμακας που αναλογεί στο εισόδημα των συνταξιούχων. Το παράδοξο είναι όμως ότι επιβάλλεται φόρος ακόμη και στο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων που είναι στο αφορολόγητο όριο εισοδήματος (σ.σ.: δηλαδή κάτω από τα 8.536 ευρώ το χρόνο) και αυτό φαίνεται καθαρά στις πληρωμές με την ανάλυση των οριστικών ποσών.

Υπέρβαση

Το αρχικό ποσό για τη «13η σύνταξη» που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο Ζάππειο, πριν από μία εβδομάδα, ήταν 800 εκατ. ευρώ.

Οταν πήγε η τροπολογία στη Βουλή, το κονδύλι ανέβηκε στα 830 εκατ. ευρώ.
Στην εκκαθάριση των πληρωμών για τη «13η σύνταξη», το τελικό ποσό βγήκε στα 970 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.».

Ο λόγος που επιβάλλεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» με φόρο ακόμη και στους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι «αφορολόγητοι» έχει να κάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφενός για να μειωθεί το κόστος του πακέτου στα επίπεδα που λέει η τροπολογία, δηλαδή των περίπου 830 εκατ. ευρώ, και αφετέρου για να πάρουν «13η σύνταξη» και οι συνταξιούχοι τραπεζών που έχουν το λεγόμενο «προσυνταξιοδοτικό» καθεστώς και δεν έχουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά από τα επικουρικά τους ταμεία.

 

Προτεινόμενα για εσάς