Ο λαμπερός 14ος Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός του ΣΕΝ/JA Greece. Τα βραβεία, οι πρωταγωνιστές της τελετής και η ελπίδα για το μέλλον μέσα από τα μάτια των παιδιών

Μετά το πέρας εκδηλώσεων ή οποιωνδήποτε δρώμενων που έχουν ως επίκεντρο τα παιδιά, η σκέψη δεν μπορεί παρά να ανατρέξει σε αποφθέγματα και γνωμικά προγόνων, τα σοφά λόγια των οποίων μαρτυρούν εκείνες τις αλήθειες που πολλές φορές οι απαιτήσεις της καθημερινότητας υπονομεύουν. Όπως εκείνο που περιγράφει την Παιδεία ως τον “δεύτερο ήλιο για τους ανθρώπους”.

Η έμφαση στην Παιδεία (συνώνυμο ενός δεύτερου ήλιου κατά τον Πλάτωνα) ενίοτε προσπερνάται για χάρη της αίγλης της εκπαίδευσης. Υπάρχουν βέβαια και οι περιστάσεις που η ενθύμηση αυτή γίνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Τα παιδιά.

Ο 14ος Τελικός Πανελλαδικός Διαγωνισμός του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece για την «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» που διοργανώθηκε στις 6 Μαϊου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανέδειξε εκείνη την φωτεινή πλευρά της ζωής που όλοι, μικροί και μεγάλοι, αναζητούμε. Την έμφαση στην Παιδεία η οποία θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα “χτιστεί” η εκπαίδευση, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί και θα αναγνωριστεί η σκληρή δουλειά με βέλτιστο αποτέλεσμα την επιβράβευσή της. Η βάση, επομένως, για την διάπλαση προσωπικοτήτων που με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να μεγαλουργήσουν και να διαπρέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Υποστήριξη και επιμονή που οδηγεί στην Αριστεία, το νόημα της οποίας συμπύκνωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος: “Να βραβεύεις τον καλύτερο αφού προηγουμένως του δώσεις την δυνατότητα να ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους”.

Η άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» του ΣΕΝ/JA Greece, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece, Μάρκο Βερέμη, και τον Γενικό Διευθυντή, Αργύρη Τζικόπουλο

 

Οι πρωταγωνιστές στην συγκεκριμένη (λαμπερή) περίσταση, παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας, ήταν οι 10 ομάδες που ξεχώρισαν πανελλαδικώς από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΣΕΝ “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση”. Ένα “εισιτήριο” που τις οδήγησε στον εν λόγω πανηγυρικό τελικό.

Ο λαμπερός τελικός τα είχε όλα: εκλεκτές παρουσίες από τον πολιτικό, διπλωματικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο, τη ζωντάνια των παιδιών, την παρουσία απλών πολιτών που συγκινήθηκαν από το έργο του Σωματείου, μεγάλη αγωνία για την απονομή των βραβείων, και πολλή πολλή ενέργεια την οποία μετέδωσε στο κοινό από την εκκίνηση κιόλας της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου, Μαρία Γιαννέτου, παρουσιάζοντας την τελετή.

Πέραν αυτών, η τελετή χάρισε και ένα δεύτερο “εισιτήριο”. Εκείνο που απονεμήθηκε στην νικήτρια ομάδα “Saveat” από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, η οποία και θα ταξιδέψει στην πόλη Lille της Γαλλίας για να εκπροσωπήσει την χώρας μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή για να δούμε μαζί όλα όσα συνέβησαν στον πανελλαδικό τελικό, από τον οποίο φύγαμε όλοι λίγο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Εκείνο όπως αντικατοπτρίζεται στα μάτια των πρωταγωνιστών του, που δεν ήταν άλλοι στην προκειμένη περίπτωση από τα μέλη των 10 μαθητικών “εικονικών” επιχειρήσεων.

 

Οι 10 μαθητικές εικονικές «επιχειρήσεις» που έφτασαν στον τελικό

Η αγωνία ήταν μεγάλη για τους μαθητές, τους υπεύθυνους καθηγητές και τους εθελοντές που στελέχωσαν τις 10 μαθητικές «επιχειρήσεις» που προκρίθηκαν στον τελικό, καθώς από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και με τις επίσημες παρουσιάσεις των προϊόντων τους.

Η Μαρία Γιαννέτου κάλεσε στην έναρξη της τελετής και τις 10 μαθητικές “επιχειρήσεις” στην σκηνή, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να αποσπούν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Οι μαθητές-στελέχη των 10 μαθητικών “επιχειρήσεων” στην σκηνή της αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής, μαζί με τους καθηγητές τους

 

Οι 10 επιχειρήσεις που διαγωνίσθηκαν στον μεγάλο τελικό, μέσα από ένα σύνολο 160 επιχειρήσεων από Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ήταν οι εξής:

«Εράν Music» – 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς
«Εύγε» – Γενικό Λύκειο Φιλοθέης
«Ποντοπόρεια – Hellenic Cargo Safety» – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου
«Αnt» – Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
«Count-IT» – Κολλέγιο Ανατόλια
«Duke’s Firewatch» – Εκπαιδευτήρια Δούκα
«Euphoria» – 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού
«Homo Ergo» – Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας
«Parking Lot Guard» – Εκπαιδευτήρια Καίσαρη
«SAVeat» – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων που κέρδισε το 1ο Βραβείο  

Η βράβευση της νικήτριας ομάδας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέδωσε το πολυπόθητο βραβείο (και “εισιτήριο” για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Lille) στην ομάδα του Λύκειου Κολλεγίου Ψυχικού, την “Saveat”.

Προκόπης Παυλόπουλος, Μαρία Γιαννέτου, Μάρκος Βερέμης

Το 1ο Βραβείο για την «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» απέσπασε η “Saveat” από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

 

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος το προϊόν της “εταιρείας” μπορεί να κατανοήσει από την ονομασία του ότι μάλλον πρόκειται για κάτι που σχετίζεται με την “εξοικονόμηση” τροφής. Πράγματι, το κοινό ενημερώθηκε από τα στελέχη της “επιχείρησης” για την διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων την οποία δημιουργήθησαν οι μαθητές τος Λύκειου Κολλεγίου Ψυχικού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της «Saveat», Αθηνά Λορεντζιάδη, αμέσως μετά την εκδήλωση στις συνεντεύξεις που παραχώρησε, αναλύοντας τη δράση της «εταιρείας»: «H Saveat.gr είναι η νέα επαναστατική online πλατφόρμα, που στοχεύει να ενημερώνει άμεσα και με ακρίβεια τους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα Super Market της περιοχής τους και γι’ αυτό το λόγο πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά φθηνότερα, εξοικονομώντας χρήματα ως επιβράβευση για την κοινωνική και περιβαλλοντική τους συμπεριφορά. Παράλληλα, η υιοθέτηση της πλατφόρμας από τις αλυσίδες Super Market, δίνει σε αυτές τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα, όχι μόνο τις πωλήσεις τους σε προϊόντα, που αλλιώς θα πετούσαν ή θα επέστρεφαν στους προμηθευτές, αλλά και την επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους. Μακροπρόθεσμα, η Saveat έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας οφέλη τόσο για τον καταναλωτή όσο και τις επιχειρήσεις».

Η Πρόεδρος της «Saveat», Αθηνά Λορεντζιάδη

 

Ο Στέλιος Μπουλιτσάκης-Λογοθέτης, Αντιπρόεδρος της «Saveat» και μαθητής της Γ’ Λυκείου, συμπλήρωσε: «Το μείζον πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι υπαρκτό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Με την ανάπτυξη της Saveat, επιθυμούμε να πρωτοπορήσουμε στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να συνδράμουμε στην επίτευξη των στόχων, που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ για τις επόμενες δεκαετίες», με την «συνάδελφο» του Στέλιου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Ειρήνη Τάσση να τονίζει: «Τελικά, παρέχουμε στην αγορά, όχι μόνο ένα πολύτιμο εργαλείο καταπολέμησης της σπατάλης, αλλά και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για να γίνει πράξη: μία πλατφόρμα, στην οποία συνεργάζονται μεταξύ τους τα Super Markets, χωρίς ανταγωνισμούς, με κοινό καλό σκοπό!  Η πλατφόρμα μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή νοοτροπίας όλων, με στόχο την οικονομική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα».

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές Θάνος Καραμήτσας, Ελένη Μαρκοπούλου και Πάνος Στατήρης, δήλωσαν: «Είμαστε συγκινημένοι και περήφανοι για την επιτυχία των μαθητών του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Στόχος μας με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece τα τελευταία 12 χρόνια είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν ήδη λάβει από το σχολείο και παράλληλα να αναπτύξουν βιωματικά δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικότητας και παρουσίασης των επιτευγμάτων τους. Με τον τρόπο αυτό ωριμάζουν και αναπτύσσονται ως προσωπικότητες προκειμένου να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο μελλοντικό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό βίο τους». Στο πλευρό της ομάδας ήταν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ο εθελοντής-στέλεχος της Ernst & Young Greece, Γιώργος Ηγουμενάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Mάρκος Βερέμης, συνεχάρη θερμά τη νικήτρια ομάδα και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Τελικό, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εξάρει την πολύ υψηλή ποιότητα και των 10 μαθητικών «επιχειρήσεων» που διαγωνίσθηκαν.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει θέσει υπό την Αιγίδα του το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο του ΣΕΝ/JA Greece, τονίζοντας ότι δίνει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα από μικρή ηλικία και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα από το επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Mάρκος Βερέμης

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JΑ Greece και Αντιπρόεδρος του Eκτελεστικού Συμβουλίου του JA Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος, τόνισε πως «το Junior Achievement εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να προβλέπει και να συμμετέχει ενεργά στις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, με απώτερο στόχο του τη μείωση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1% σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JΑ Greece και Αντιπρόεδρος του Eκτελεστικού Συμβουλίου του JA Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος

 

Κατά την ανακοίνωση της νικήτριας ομάδας, τα «στελέχη» της «Saveat», ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. H ομάδα αισθάνεται ήδη πολύ αισιόδοξη για διάκριση και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό καθώς έχει όχι μόνο όραμα αλλά και σχέδιο να μην αφήνει κανένα τρόφιμο να πετιέται, κανένα τρόφιμο να πηγαίνει χαμένο, αλλά να καταναλώνεται έγκαιρα με οφέλη για όλους.

Τα στελέχη του ΣΕΝ/JA Greece με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Όλα τα βραβεία που απονεμήθηκαν στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό

Η χαρά των μαθητών και των μαθητριών που βραβεύθηκαν ήταν πολύ μεγάλη και ένιωσαν ιδιαίτερη τιμή που παρέλαβαν τα βραβεία από κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Οι ομιλητές συγκίνησαν με τα θερμά τους συγχαρητήρια στα παιδιά «επιχειρηματίες» και το ΣΕΝ/JA Greece και χαρακτηρίζοντας το έργο του «ελπίδα της Ελλάδας».

2ο Βραβείο στην «Εύγε»

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε από την Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αιμίλιο Κυριάκου, στη μαθητική «επιχείρηση» «Εύγε» από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης. Η «Eύγε» έχει δημιουργήσει όργανο εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για την Τρίτη ηλικία που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κάθισμα. Οι ηλικιωμένοι κάνοντας ήπιες, ασφαλείς ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, μπορούν να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Είναι επιστημονικά εγκεκριμένο με τη συνεργασία φυσιάτρου, γηριάτρου και φυσικοθεραπευτή.

Η Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αιμίλιο Κυριάκου, απένειμαν το 2ο Βραβείο στην μαθητική εικονική «επιχείρηση» «Εύγε»

 

3ο Βραβείο στην μαθητική  «CountIT»

Το τρίτο βραβείο  κέρδισε η «CountIT» από το Κολλέγιο Ανατόλια. Η «CountIT» δημιούργησε μετρητή που συνδέεται με οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, δίνοντας στον καταναλωτή τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανά συσκευή και πρόσβαση στις μετρήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του. Ο μετρητής «CountIT» λειτουργεί και ως διακόπτης έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει κάποια συσκευή μέσω του κινητού του. Το βραβείο απένειμαν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απένειμαν το 3ο Βραβείο στην μαθητική εικονική “επιχείρηση” «CountIT» από το Κολλέγιο Ανατόλια

 

Τα 4 Ειδικά Βραβεία

Βραβείο «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» στην «Brush n’ Fun» 

Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν 4 Ειδικά Βραβεία. Το βραβείο «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» κέρδισε η «Brush n’ Fun» από το Γυμνάσιο Νέου Πετριτσίου Σερρών και απονεμήθηκε στα παιδιά από τη Διευθύντρια Ειδήσεων και Παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του STAR, Μάρα Ζαχαρέα. 

Το βραβείο «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» απένειμε η διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, Μάρα Ζαχαρέα, στην «Brush n’ Fun» από το Γυμνάσιο Νέου Πετριτσίου Σερρών

 

Βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» στην «Creta Xenia-Authentic Experiences»

Το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» κέρδισε η «Creta Xenia-Authentic Experiences» από το Γενικό Λύκειο Μοχού Κρήτης της οποίας η βράβευση είχε και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Ο Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που απένειμε το βραβείο, προσέφερε στην ομάδα χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, ως επιβράβευση για την εξαιρετική της προσπάθεια και για να παρακινήσει κι άλλους εφήβους να ακολουθήσουν το λαμπρό της παράδειγμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Φιλιππόπουλο και τον προσκάλεσαν στην Κρήτη.

Το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» απένειμε ο Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος στην «Creta Xenia-Authentic Experiences» από το Γενικό Λύκειο Μοχού Κρήτης, μαζί με χρηματικό έπαθλο

 

Βραβείο «Κοινωνικής Καινοτομίας» στην «Vaktiria»

Το βραβείο «Κοινωνικής Καινοτομίας» απένειμε ο Δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης στη μαθητική «επιχείρηση» «Vaktiria» από το Πρότυπο Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Γιάννης Πολίτης απένειμε το Βραβείο «Κοινωνικής Καινοτομίας» στην «Vaktiria»

 

Βραβείο «Δημιουργικότητας» στην «Signs-Discover»

Το βραβείο «Δημιουργικότητας» απονεμήθηκε από το Δημοσιογράφο και Διευθυντή Επικοινωνίας της ΕΡΤ Παναγιώτη Τσολιά και το Δημοσιογράφο και Παρουσιαστή του ΣΚΑΪ, Nίκο Υποφάντη στη μαθητική «επιχείρηση» «Signs-Discover» από το Γυμνάσιο Κωφών-Βαρυκόων Αργυρούπολης.

Το βραβείο «Δημιουργικότητας» απένειμαν στην «Signs-Discover» από το Γυμνάσιο Κωφών-Βαρυκόων Αργυρούπολης ο δημοσιογράφος και διευθυντή επικοινωνίας της ΕΡΤ, Παναγιώτης Τσολιάς, και ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΣΚΑΪ, Nίκος Υποφάντης

 

Τα 2 Βραβεία Εθελοντισμού

Απονεμήθηκαν επίσης Βραβεία Εθελοντισμού στην MetLife και την Εθνική Τράπεζα από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece Αργύρη Τζικόπουλο και την Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», Ελένη Χελιώτη. Τα βραβεία παρέλαβαν, ο Γενικός Διευθυντής της MetLife για την Ελλάδα και την Κύπρο, Κυριάκος Αποστολίδης και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη.

 

Όταν οι εκπαιδευτικοί εμπνέουν”

Στην έναρξη της τελετής των βραβεύσεων καταχειροκροτήθηκαν και οι 50 μαθητές και μαθήτριες που ήταν επάνω στη σκηνή και καθώς και οι εξαιρετικοί καθηγητές και οι εθελοντές των μαθητικών επιχειρήσεων. Άνθρωποι που πίστεψαν στις ιδέες των παιδιών, και με την καθοδήγηση και την προστασία που τους παρείχαν, συνέβαλαν στην αυτοπεποίθηση και στην εξωστρέφεια που τα οδήγησε στην επίτευξη του ονείρου συμμετοχής στον τελικό.

Κατά την απονομή του βραβείου “Κοινωνικής Καινοτομίας”, ο Γιάννης Πολίτης επεσήμανε την σημασία της συμβολής των εκπαιδευτικών στην ζωή των μαθητών τους. Μία σχέση καθοριστική για τα ίδια τα παιδιά, όπως συνήθιζε να λέει στην εκπομπή του στο Χ2 κάθε Τρίτη βράδυ. Το πλατό του Action 24 φιλοξένησε καθ΄όλη την χρονιά στελέχη των μαθητικών “επιχειρήσεων” από όλη την Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό τους πάντα την Μαρία Γιαννέτου, που μαζί με τον Γιάννη Πολίτη και τους συντελεστές της εκπομπής αγκάλιαζαν τις προσπάθειες των παιδιών, δίνοντάς τους μία φωνή ώστε να αναγνωριστεί το έργο που καταβάλουν (δείτε εδώ σχετικά ρεπορτάζ).

 

“Ανάχωμα στο brain-drain”

Την διάσταση του φαινομένου της “φυγή εγκεφάλων” ανέφερε στην εισήγησή της η Υφυπουργός Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Περιγράφοντας τον διαγωνισμό ως μία “μοναδική ευκαιρία για να  ακουστούν οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες της νέας γενιάς αλλά και να αντιπροσωπευθεί η χώρα μας στον πανευρωπαϊκό τελικό διαγωνισμό”, η Υφυπουργός ευχήθηκε στα παιδιά τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία “ακριβώς για να συνενώσουν οι νέοι της Ευρώπης τη φωνή τους σαν απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό που έχουν βιώσει τις προηγούμενες δεκαετίες και που αναπόφευκτα -ειδικά για τη χώρα μας, αλλά όχι μόνο- οδήγησε σε φαινόμενα όπως είναι η “φυγή εγκεφάλων” το λεγόμενο brain drain””.

Τέλος πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή μαθαίνει στα παιδιά “να αμφισβητούν, να αναπτύσσουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να αξιολογούν την αξία των προτάσεών τους, να παίρνουν πρωτοβουλίες να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία που μπορούν, όπως ειπώθηκε, να αποδειχθούν χρήσιμα και στη μετέπειτα πορεία τους ως ενήλικες και επαγγελματίες”.

 

“Η Ελλάδα της καινοτομίας, της άμιλλας και της αριστείας”

Η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην “Ελλάδα που όλοι επιδιώκουμε και για την οποία αγωνιζόμαστε”.

“Ο θεσμός αυτός του ΣΕΝ και όλοι εσείς που συμβάλλετε σε αυτόν ενσαρκώνει την Ελλάδα της καινοτομίας, την Ελλάδα της άμιλλας, την Ελλάδα της διάκρισης, την Ελλάδα της αριστείας. Στην πολιτική όπως και σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα υπάρχουν καλές μέρες και κακές μέρες, υπάρχουν καλές στιγμές και κακές στιγμές.” είπε ειδικότερα η Βουλευτής, δεσμευόμενη ότι “θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσετε να δημιουργείτε, να εξελίσσεστε και να ανελίσσεστε”.

 

“Η επόμενη γενιά των επιχειρηματικών ηγετών – Η “μαγιά” για το μέλλον της Ελλάδας”

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αφού συνεχάρη συνεχάρη το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και το Υπουργείο Παιδείας «για το γεγονός ότι αναγνωρίζει και αγκαλιάζει το έργο που κάνει και πραγματοποιεί το ΣΕΝ/ JA Greece στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα”, υπογράμμισε: «Η αποστολή του οργανισμού του Junior Achievement να δημιουργήσει την επόμενη γενιά των επιχειρηματικών ηγετών συμπίπτει με μία από τις κύριες κορυφαίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, να υποστηρίξει την πλήρη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αναπτύξει περαιτέρω τις εμπορικές και πολιτικές μας σχέσεις. Μερικές από τις εμπειρίες που πραγματικά αποτέλεσαν για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα ήταν να έρθω σε επαφή με νέους Έλληνες επιχειρηματίες και να ακούσω τις επιχειρηματικές τους ιδέες που εμφανίστηκαν σε τέτοιους διαγωνισμούς. Γνωρίζω ότι αυτή είναι η μαγιά για το μέλλον της Ελλάδας”, επεσήμανε στην παρέμβαση του ο κ. Πάιατ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δεξιότητες τις οποίες αποκτούν οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, μπορούν να φέρουν “μία νέα περίοδο ευημερίας στην Ελλάδα”

 

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης»

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» ωθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην καινοτομία, τους δίνει χαρά, αισιοδοξία και προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ο φετινός Τελικός Διαγωνισμός ήταν πανηγυρικός καθώς ο παγκόσμιος οργανισμός Junior Achievement Worldwide-που έχει παραρτήματα σε 120 χώρες-  γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και πρόσφατα κατέκτησε μια πολύ σπουδαία διάκριση, την 7η θέση στη λίστα των 500 καλύτερων μη κερδοσκοπικών οργανισμών παγκοσμίως από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης ΝGO ADVISOR. 

Κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Μαρία Γιαννέτου, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τους χορηγούς του οργανισμού, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε το ΣΕΝ/JA Greece και το σπουδαίο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης.

 

Ο μεγάλος τελικός σε βίντεο

  • Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις βραβεύσεις:

 

  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο της τελετής του Πανελλαδικού Τελικού στο ακόλουθο βίντεο, όπως μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα του ΣΕΝ στο Facebook.

 

  • Επισκεφθείτε το κανάλι του ΣΕΝ/JA Greece στο Υoutube για περισσότερα βίντεο. Από διαγωνισμούς, τηλεοπτικές παρουσίες και διάφορες δράσεις.

 

***

Το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» έχει τεθεί για το 2019, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.