Οι διάλογοι - φωτιά που κατέγραψε η Αντιτρομοκρατική και που οδήγησαν στη σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της μαφίας των φυλακών, καθώς το απόγευμα, συνελήφθη μετά από τη κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Ηχογραφημένες συνομιλίες εμπλεκομένων στη «μαφία των φυλακών» αποτελούν βασικό στοιχείο της δικογραφίας σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου ο οποίος συνελήφθη στο Σύνταγμα, μετά από ένταλμα σε βάρος του.
Διάλογοι μεταξύ κατηγορούμενων και εμπλεκόμενων στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής αποτελούν βασικό στοιχείο σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος συνελήφθη νωρίς το απόγευμα μετά από ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τον ειδικό εφέτη – ανακριτή Ευ. Νικόπουλο που χειρίζεται την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι ο συνεργάτης – δικηγόρος του κ.Λυκουρέζου Θρασύβουλος Κονταξής , χαρακτήρισε «δικονομική ακρότητα» τη σύλληψη του κ.Λυκουρέζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι διάλογοι, στους οποίους ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρεται με το μικρό του όνομα δεν είναι το μόνο στοιχείο σε βάρος του – φέρεται να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά βεβαίως περιλαμβάνονται στη δικογραφία και είναι αυτά που οδήγησαν στην έκδοση του εντάλματος τόσο σε βάρος του κ.Λυκουρέζου, όσο και σε βάρος του δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου, ο οποίος ακόμη δεν έχει συλληφθεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος στο protothema.gr προτίθεται να παρουσιαστεί στις Αρχές, αύριο Παρασκευή.
Οι επίμαχοι διάλογοι
Οι επιβαρυντικοί διάλογοι για τον κ.Λυκουρέζο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Open, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναφέρουν:
«Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος. (είναι τα ονόματα των δύο ποινικολόγων) Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;»
Σε άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά:
«Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;»
Οι κατηγορίες
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις και εντάλματα συλλήψεως κατά γνωστών ποινικολόγων δικηγόρων της πρωτεύσουσας, υπογραμμίζει, ότι δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι εκείνο που αναμένει από «την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση».
Ακόμη, ο ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι «σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ» και προσθέτει: «Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης».
Τέλος, ο ΔΣΑ καταλήγει ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της».