Στο έλεος των κουκουλοφόρων τα Εξάρχεια: Καθημερινά πλέον τα φαινόμενα βίας και ανομίας

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στα Εξάρχεια με τα περιστατικά βίας και ανομίας να είναι πλέον καθημερινά, τη στιγμή που υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, συγκρίνει την περιοχή με τη… Μονμάρτρη της Γαλλίας!

Ύστερα από τον ξυλοδαρμό λιμενικών από κουκουλοφόρους, αλλά και τις επιχειρήσεις εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων από την ΕΛ.ΑΣ., όπως έχουν παρατηρήσει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας τα επεισόδια στις οδούς Τοσίτσα, Μπουμπουλίνας και Πατησίων δεν αποτελούν μόνο «χάπενινγκ» για τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά έχουν «επεκταθεί» και σε άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Έθνος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην οδό Τοσίτσα, όπου οι επιθέσεις µε μολότοφ και οι φωτιές σε κάδους έχουν καταγράψει νέο ρεκόρ, µε τους κατοίκους να απευθύνουν κραυγή αγωνίας. Σύμφωνα µε πληροφορίες, το 2018 είχαν καταγραφεί συνολικά 106 επιθέσεις κουκουλοφόρων στον συγκεκριμένο δρόμο. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί ότι τους πρώτους 3,5 μήνες του 2019 οι καταδρομικές ενέργειες έχουν φτάσει ήδη τις 52.

Έψαχναν µε φακούς

Κάτοικοι της οδού Τοσίτσα ανησυχούν ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, µπορεί να ξεσπάσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε κάποιον αγανακτισμένο κάτοικο και τους κουκουλοφόρους.

Πριν από λίγες ημέρες εκτοξεύτηκε, σύμφωνα µε πληροφορίες, γλάστρα από μπαλκόνι, κατά τη διάρκεια ταραχών στον επίμαχο δρόμο, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, µε αφορμή µία πέτρα που πετάχτηκε από μπαλκόνι προς την πλευρά των νεαρών που συμμετείχαν στον «κλεφτοπόλεμο» µε τους άντρες των ΜΑΤ, κουκουλοφόροι εξαγριώθηκαν και άρχισαν να ψάχνουν µε φακούς τον υπεύθυνο στις πολυκατοικίες.

Μάλιστα, έσπασαν τζαμαρία πολυκατοικίας στον αριθμό 21, θεωρώντας ότι κάποιος ένοικός της ήταν αυτός που πέταξε την πέτρα. Πέτρες εκτοξεύτηκαν και εναντίον άλλων πολυκατοικιών, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Στα επεισόδια της ίδιας ημέρας κουκουλοφόροι φώναζαν για ώρα προς τους άντρες των ΜΑΤ: «Είδατε τι πάθανε οι λιµενικοί; Βλάκες. Ετρεχε ο εισαγγελέας».

Αστυνομικοί µε γνώση της περιοχής αναφέρουν στο «Εθνος» ότι «οι ίδιοι πιτσιρικάδες συμμετέχουν διαρκώς σε επιθέσεις. ∆εν είναι τυχαίο ότι χθες συνελήφθη ένας 16χρονος, ο οποίος επιτέθηκε στη διμοιρία που βρισκόταν στην οδό Μπουμπουλίνας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ προχθές συνελήφθη ένας 22χρονος Ιρανός.

Κάνουν τυφλές επιθέσεις, χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, και ίσως άθελά τους εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, ανθρώπων που επιθυμούν ταραχές για να κάνουν ανενόχλητοι παράνομες συναλλαγές που τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη». Ο 16χρονος συλληφθείς πέρασε χθες από το αυτόφωρο, όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το 2020.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα «ευαίσθητων» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για όλα όσα έγιναν στις 5 Απριλίου, κατά τη διάρκεια έρευνας του Λιµενικού για ναρκωτικά στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ερεσού. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη δράση της «πολιτοφυλακής», να συλλέξουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να «δείξουν» πού βρίσκεται το οπλοστάσιο, αλλά και το πώς διασυνδέονται άτομα που «ελέγχουν» καταλήψεις µε τη διακίνηση ναρκωτικών.