Ξηλώθηκε η «μαφία της λαϊκής» - Εκβιασμοί, προστασία και κέρδη 3 εκατ. ευρώ για τον «εφιάλτη» των πωλητών
Έστησαν πάγκους στις λαϊκές υποδυόμενοι τους πωλητές και χρησιμοποίησαν drones, οι άντρες του τμήματος δίωξης εκβιαστών. Στόχος τους η μαφία των λαϊκών αγορών, που με επιμονή και υπομονή, κατάφεραν τελικά να την εξαρθρώσουν.Η ΕΛ.ΑΣ. σε ειδική παρουσίαση αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να συγκεντρώσει το χρονικό διάστημα της δράσης της περισσότερα από 2.910.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ethnos.gr η πληροφορία στις αρχές για τη δράση τους εφτασε το 2014 αν και η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι δρούσε τουλάχιστον από το 2006. Ως μία μικρή εκτίμηση του οικονομικού κέρδους που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση, οι Αρχές εκτιμούν ότι από εκβιάσεις και απάτες το οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικά, ανώτατος αξιωματικός της ασφάλειας τονίζει ότι παρά την τεράστια επιτυχία της ΕΛΑΣ, «δεν ελέγξαμε ούτε το 1%».
Ενδεικτικό του μόχθου των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι το γεγονός ότι πήραν καταθέσεις από 224 άτομα, ενώ η δικογραφία μεταφέρθηκε με καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ προς τον ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος τώρα είναι εκείνος που θα κινήσει τις περαιτέρω ενέργειες. όπως για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για τους ελέγχους ορκωτών λογιστών στα εμπλεκόμενα σωματεία.
Οι παράνομες δραστηριότητες
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:
-
λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,
-
ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,
-
απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
-
προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,
-
ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,
-
επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
-
παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
-
συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.
«Ομερτά» σε 40 λαϊκές της Αττικής
Όταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έμαθαν ότι αρχίζει και σπάει η «ομερτά» που είχαν επιβάλλει στις 40 λαϊκές της Αττικής, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 10.000 άτομα, άρχισαν να παίρνουν μέτρα ακόμη και στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούσαν ακόμη και τους αξιωματικούς που χειρίζονταν την υπόθεση ότι θα τους αποστράτευσαν γιατί έχουν τις πλάτες ισχυρών πολιτικών προσώπων ή ότι θα φροντίσουν για τη δυσμενή τους μετάθεση. Οι απειλές αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις εξαπολύθηκαν και με άμεσο τρόπο.
Απειλές, εκβιασμοί και «στημένα» πρόστιμα
Σε μία περίπτωση όπου έμαθαν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε καταθέσει στους αστυνομικούς όλα όσα υπέφερε στα χέρια των εκβιαστών του, φρόντισαν να του γίνουν διαφορετικοί έλεγχοι και μέσα σε τέσσερις ημέρες επειδή δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς τους, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών και έχουν εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση είναι και δύο οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ληστείες, ναρκωτικά και κλοπές. Ο ένας έχει αποφυλακιστεί και ο άλλος παραμένει κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, ενώ και οι δύο, όταν ήταν έγκλειστοι, διατηρούσαν κανονικά τον πάγκο τους σε λαϊκή αγορά της Αττικής.
Αδειες ακόμη και ανθρώπων που είχαν πεθάνει
Εκτός από τις απειλές και τους εκβιασμούς προκειμένου τα θύματά τους να υποκύψουν οι δράστες δεν δίσταζαν ακόμη και να βιαιοπραγούν εναντίον των στόχων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πωλητή, ο οποίος το 2008 δέχθηκε επίθεση με λοστό στο κεφάλι γιατί δεν τους έδινε το ποσό των 10.000 ευρώ που του είχαν ζητήσει. Μάλιστα επειδή έκαναν ό,τι ήθελαν, έδιναν άδειες ακόμη και ανθρώπων που έχουν πεθάνει.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και νυν και τέως στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, ο αρχηγός της οργάνωσης λόγω της θέσης του και της ιδιότητάς του στην αρμόδια διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε για τις σχετικές άδειες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μίας άδειας από πωλητή σε πωλητή δόθηκαν 64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε400 ευρώ μηνιαίως «προστασία» για τον πάγκο που διατηρούσε.