Χάος στα Διαβατά -Φωτιές, χημικά και πρόσφυγες εναντίον προσφύγων

Νέα ένταση ξέσπασε πριν από λίγο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματα τους και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φύγουν από το σημείο με κατεύθυνση την Ειδομένη. Της προσπάθειας εξόδου ηγήθηκε ένας Αλγερινός σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στην έφοδο των προσφύγων τα ΜΑΤ, σύμφωνα με το voria.gr, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα. Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική.

Σημειώνεται ότι πρόσφυγες από τη δομή των Διαβατών με τσάντες στους ώμους βγήκαν από το camp και ενώθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο αριθμός τους έχει φτάσει πλέον τους 2.000 περίπου.

Ένας εκ των προσφύγων έχει ανοίξει πανό που έχει την ελληνική σημαία και γράφει «Βοηθήστε μας. Σας αγαπάμε» ενώ αλλοι φωνάζουν στα ελληνικά και τα αγγλικά «ανοίξτε τα σύνορα».

Νωρίτερα ωστόσο, επικράτησε ένταση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην δομή και αυτών που βρίσκονται γύρω από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό κατά τη διάρκεια του συσσιτίου.

Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει από χθες έξω από τη δομή, μπήκαν μέσα στο πρώην στρατόπεδο με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μία μερίδα φαγητού, από αυτή που διανέμεται καθημερινά στους φιλοξενούμενους της δομής.

Αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων που μένουν στη δομή βλέποντας τον κίνδυνο να μην φτάσει το φαγητό και να μείνουν νηστικοί.

Οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια για λίγα λεπτά και στη θέα των αστυνομικών που μπήκαν μέσα στο camp τα πνεύματα ηρέμησαν και οι ‘ξένοι’ της δομής επέστρεψαν πίσω στις σκηνές τους.