Δήλωση Καλογήρου για το μακελειό στον Κορυδαλλό: Αντί σωφρονιστικών ιδρυμάτων, εστίες παραβατικότητας οι φυλακές
Σε δήλωση προέβη με αφορμή τη συμπλοκή στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Έλληνα κρατούμενου και των τραυματισμών περίπου δέκα αλλοδαπών κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.
Ο κ. Καλογήρου στη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στον χώρο των φυλακών και στις δύο έρευνες που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά τη συμπλοκή.
Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης:
«Η φυλακή ήταν, είναι και θα είναι ένα χώρος όπου αναπόφευκτα δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας. Αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό και ασφαλώς δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.
Όμως, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε με την έναρξη της θητείας μου, ήταν το ζήτημα των αποφυλακίσεων στη βάση πλαστών πιστοποιητικών. Δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει η κοινωνία τα άμεσα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω επίσης την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, όσον αφορά τη δυνατότητα ανάκλησης βουλευμάτων αποφυλάκισης, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση πλαστών εγγράφων.
Με την έναρξη των γεγονότων στον Κορυδαλλό, με την απόδραση δύο κρατουμένων στις 31 Ιανουαρίου 2018, και τους θανάτους, από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό στο υπουργείο ότι αυτά τα γεγονότα δεν ήταν τυχαία.
Με συντονισμό ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης διερευνώνται οι φερόμενοι ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με εγκληματική δραστηριότητα εντός και εκτός φυλακής. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος, ότι και στην υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη θα κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά».
Περί των δύο παραγγελιών της Ξένης Δημητρίου:
Ως προς τις ενέργειες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:
«Όσον αφορά τη χθεσινή συμπλοκή, με παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχουν ήδη δοθεί δύο παραγγελίες: Η πρώτη αφορά την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες και τα θύματα της χθεσινής συμπλοκής είχαν λάβει ναρκωτικές ουσίες, ή άλλα σκευάσματα, που δε δικαιολογούνται από τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν.
Η δεύτερη εισαγγελική παραγγελία, αφορά τη διαδικασία με την οποία έχουν παραπεμφθεί όλοι οι κρατούμενοι στο ψυχιατρείο, από ποιες φυλακές, από ποιον παραπέμφθηκαν και αν βρίσκονται εκεί νοσηλευόμενοι νομίμως, ποιος γιατρός τους παρακολουθούσε στο ψυχιατρείο κ.λ.π..
Θα διερευνηθούν επίσης όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά που έχουν οι ιατρικοί φάκελοι από ιδιώτες γιατρούς ή από δημόσιες δομές. Τέλος, εξετάζονται όλα τα επισκεπτήρια που δέχτηκαν οι κρατούμενοι. Επιπλέον, το υπουργείο έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ποινικές και πειθαρχικές, προκειμένου να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.
Η προσπάθεια και ο αγώνας μας είναι καθημερινός. Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Στεκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά της μάχης. Η κυβέρνηση από το 2015 και εντός ενός σφιχτού δημοσιονομικού πλαισίου έχει καταφέρει και να επιλύει προβλήματα που είχαν λιμνάσει για χρόνια και να ικανοποιεί αιτήματα, έχοντας την πόρτα του υπουργείου ανοιχτή. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, συνεργαζόμαστε. Οι δημόσιες καταγγελίες πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις, διαφορετικά δεν είναι καταγγελίες αλλά αυτοκαταγγελίες».