Ύποπτοι φάκελοι: Ποιος έκανε την Αντιτρομοκρατική να τρέχει;

Προκάλεσαν αναστάτωση στην πανεπιστηµιακή κοινότητα, οδήγησαν πολλούς υπαλλήλους  Πανεπιστημιακών ιδρυµάτων σε νοσοκοµεία για προληπτικές εξετάσεις και κινητοποίησαν  Αντιτροµοκρατική και ΕΜΑΚ. Εν τέλει όμως ήταν φάρσα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ !

Βιομηχανικές ουσίες, σύμφωνα με το Γενικό Χημείο, περιείχε η σκόνη στους φακέλους που έστειλαν άγνωστοι  σε 12 πανεπιστήµια,

Ειδικότερα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε «πιθανή σκόπιµη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιοµηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιµοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και µελανιών εκτύπωσης».

Οι φάκελοι µεταφέρθηκαν µε ασφάλεια και σύµφωνα µε όλες τις προβλεπόµενες διαδικασίες στο Γενικό Χηµείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις των δειγµάτων και οι επιστήµονες κατέληξαν στα παραπάνω συµπεράσµατα.

Οι έρευνες των Αρχών, πάντως, θα συνεχιστούν προκειµένου να εντοπιστεί ο αποστολέας αλλά και για να εξεταστούν όλα τα δείγµατα, αφού µέχρι αργά το βράδυ οι αρµόδιες Αρχές λάµβαναν κλήσεις προκειµένου να παραλάβουν φακέλους.

Με σφραγίδα Ινδίας

Ολοι οι φάκελοι είχαν παραλήπτες τους πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις των ιδρυµάτων και σφραγίδα αποστολής από την Ινδία. Πριν ακόµη από τις γιορτές, κάποιοι πρυτάνεις ή το προσωπικό τούς είχαν ανοίξει και τους είχαν πετάξει χωρίς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά χθες, όταν έµαθαν ότι οι φάκελοι µπορεί να περιείχαν επικίνδυνο υλικό, ενηµέρωσαν τις Αρχές.

Μέχρι αργά χθες το απόγευµα, ο κατάλογος µε τα ιδρύµατα τα οποία έλαβαν τέτοιους φακέλους µεγάλωνε, καθώς κάποια πανεπιστήµια δεν είχαν ελέγξει την αλληλογραφία τους νωρίτερα. Το πρώτο κρούσµα εµφανίστηκε στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου στη Λέσβο και µετά ακολούθησαν ακόµη πολλά πανεπιστήµια και ΤΕΙ.

Αµέσως το Γενικό Χηµείο του Κράτους τέθηκε σε κατάσταση ετοιµότητας, προκειµένου να ελεγχθεί το περιεχόµενο των φακέλων, και συγκλήθηκε οµάδα διαχείρισης από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Δεν είχε κανένα πρόβλημα

«Είχα πάρει έναν τέτοιο φάκελο πριν από την Πρωτοχρονιά στο πανεπιστήµιο, και µάλιστα τον άνοιξα στο σπίτι µου. Είχε µέσα ένα λεπτό “διχτάκι”, το οποίο διαλύθηκε µόλις το ακούµπησα. Μαζί είχε και κάποια κακοτυπωµένα έντυπα µε µουσουλµανικό περιεχόµενο, γραµµένα στην αγγλική γλώσσα» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Κώστας Μουτζούρης, συµπληρώνοντας ότι το περιεχόµενο δεν του προκάλεσε περιέργεια ή φόβο και έτσι πέταξε τον φάκελο στα σκουπίδια. Χθες όµως, όταν έµαθε ότι αυτό έγινε και σε άλλους συναδέλφους του, ενηµέρωσε τις Αρχές.

Αργά χθες το απόγευµα, ύποπτοι φάκελοι έφτασαν και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, καθώς και στο ΤΕΙ Αργοστολίου στην Κεφαλονιά.

Συνολικά έξι άτοµα που ήρθαν σε επαφή µε τον φάκελο αναµενόταν να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκοµείο της πόλης.

Τι έγραφαν τα έντυπα

Δεν μίλησα ποτέ για σκόνη» είπε στο «Εθνος» η πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και διευκρίνισε πως ο συναγερµός σήµανε για το ενδεχόµενο να ήταν εµποτισµένα τα έντυπα µε κάποια ουσία. Ενα από τα έντυπα του φακέλου που πρόλαβαν να διαβάσουν οι γραµµατείς έγραφε, µεταξύ άλλων, ότι «η τελική νίκη του Ισλάµ θα έρθει, αλλά χωρίς τους µουσουλµάνους».

Οι επτά άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή µε τον φάκελο µεταφέρθηκαν στο Βοστάνειο Νοσοκοµείο Μυτιλήνης, όπου τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Σύµφωνα µε την πρύτανη, τα συµπτώµατα εξαφανίστηκαν λίγες ώρες µετά και δεν παρουσίασαν τίποτε άλλο.

 

Προτεινόμενα για εσάς