Στο εδώλιο ο Μιχαλολιάκος και η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής που είχε εκλεγεί το 2012 θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά πλειοψηφία οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπουν τόσο τους κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής όσο και στελέχη της Χρυσής Αυγής που φέρονται να μετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Υπέρ της παραπομπής 72 κατηγορουμένων αποφάσισαν οι δύο δικαστές του συμβουλίου. Αντίθετα, μειοψήφισε ο Εφέτης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται η κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής διεύθυνσης, γιατί εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι επειδή δεν υπάρχει δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορεί να υπάρξει ούτε επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας σε συμμορία . Κατά τον ίδιο δικαστικό λειτουργό δεν στοιχειοθετείται ούτε το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.