Η επιστήμη μπορεί να μας εξασφαλίσει μακροβιότητα και ποιότητα ζωής ως τα ασαφή «βαθιά γεράματα»… Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Η επιστήμη μπορεί να μας εξασφαλίσει μακροβιότητα αλλά και ποιότητα ζωής ως τα ασαφή «βαθιά γεράματα»… υπό τον όρο ότι θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα εκπαίδευσης, εργασίας και τρόπου ζωής.

Αυτό είναι το πνεύμα του βιβλίου «Ο Γρίφος των 100 χρόνων», όπως μας το μεταφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, Πλάτων Τήνιος, ο οποίος το μετέφρασε και το επιμελήθηκε για τις εκδόσεις «διαΝΕΟσις».

Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, μια από τις μακροβιότερες κοινωνίες, στην Αγγλία ψηφίστηκε επιχειρηματικό βιβλίο της χρονιάς και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες. Οι δύο συγγραφείς, η Λίντα Γκράτον και ο Αντριου Σκοτ, απαντούν στο δίλημμα «δώρο ή κατάρα», υποστηρίζοντας ότι η μακροβιότητα αποτελεί ένα «εν δυνάμει δώρο» και μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα.

Θέτουν, πάντως, βασανιστικά το ερώτημα «τί θα κάνουμε τα επιπλέον χρόνια που μας χαρίζει η πρόοδος της επιστήμης», αρχίζοντας από τις συντάξεις και τη χρηματοδότησή τους, ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Για τον κ. Τήνιο, ο οποίος έχει επί χρόνια ασχοληθεί με το θέμα, οι συντάξεις αποτελούν μόνον «την κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ πιο ουσιαστικού θέματος που έχει να κάνει με την προσαρμογή της ζωής όλων μας» αλλά δεν μπαίνει στον δημόσιο διάλογο, αν και θα μας απασχολήσει επίμονα τις προσεχείς δεκαετίες.

Δεν υπάρχει μαγική λύση «με έναν νόμο» κι εμείς παράλληλα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε πάντα, αναφέρει. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι τα εισοδήματα των συνταξιούχων έχουν περιοριστεί πολύ λιγότερο από αυτά των εργαζομένων, διότι για να μειωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάζεται νόμος, περικόπτονται μόνες τους και έχουν πέσει κατά 30%.

Διαβάστε τη συνέχεια καθώς και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πλάτωνα Τήνιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο economico.gr.