Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organisation – EPLO) σας προσκαλεί στο επιστημονικό σεμινάριο με θέμα “Η πολιτική λειτουργία του χρήματος στην εποχή μας“, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, ώρα 18:30.
Οι θεματικές ενότητες της ανάλυσης και της έρευνας μπορούν να διαιρεθούν σε τρεις: στην πρώτη ιστορική ενότητα, η θεματική αναπτύσσεται ως εξής: Από ιστορικής απόψεως διαπιστώνουμε, ότι η θετική διαμεσολάβηση ανάμεσα στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα, η οποία συνιστά το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής λειτουργίας του χρήματος, προσδιορίζεται (εξαρτάται) από το βαθμό ορθολογικότητας της εκάστοτε κοινωνίας και οικονομίας.
Στη δεύτερη ενότητα της πολιτικής οικονομίας, εξετάζονται ζητήματα όπως π.χ. είναι ο πλήρης εκχρηματισμός της οικονομίας, η μετατροπή του ίδιου του χρήματος σε εμπόρευμα και κατά συνέπεια η οργάνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικότερα εξετάζεται το ζήτημα του κρατικού δανεισμού στην εποχή της εμπορευματοποίησης του χρήματος.
Στην τρίτη ενότητα της πολιτικής φιλοσοφίας αναλύονται ζητήματα όπως π.χ. είναι η σταδιακή υποχώρηση της πολιτικής: η ίδια η πολιτική χάνει την αυτονομία της, υποτάσσεται στο οικονομικό σύστημα και μετατρέπεται σε τεχνοκρατική – γραφειοκρατική διαδικασία. Το χρήμα δεν μπορεί να ενταχθεί σε διαδικασίες εκδημοκρατισμού όπως συμβαίνει με την εξουσία. Το πολιτικό αίτημα για έναν δημοκρατικό καπιταλισμό είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Και η επινόηση θεσμών του δημοκρατικού καπιταλισμού εξαρτάται απ’ αυτό που ονομάζουμε: πολιτική λειτουργία του χρήματος. Η ελληνική πολιτική κοινωνία τελικά και μετά το τέλος των “μνημονίων” παραμένει “κράτος-χρέους” κατά την άποψη του Wolfgang Streek.