Αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους οι μετανάστες και μεταφέρονται στα Διαβατά

Αποχώρησαν τελικά οι μετανάστες που είχαν «κατασκηνώσει» έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εδώ και λίγη ώρα η επιχείρηση μεταφοράς τους στην προσφυγική δομή των Διαβατών είναι σε εξέλιξη, με τους τελευταίους μετανάστες να μπαίνουν πριν από λίγη ώρα στην κλούβα που τους μεταφέρει εκεί.

Πριν αποχωρήσουν ωστόσο, έσπευσαν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να καθαριστεί γρήγορα ο χώρος στον οποίο παρέμειναν επί ένα τετραήμερο.

Νωρίτερα, οι μετανάστες και πρόσφυγες που για τέταρτη μέρα είχαν μετατρέψει την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σε άτυπο καταυλισμό, αρνούνταν τη μεταφορά τους στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

Ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός συντονιστής Β. Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αστυνομικοί είχαν αναλάβει τον ρόλο να τους μεταπείσουν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα φυλακιστούν κι ότι απλά θα μεταφερθούν κάπου ώστε να κοιμηθούν, να πλυθούν κ.λπ.

«Προτιμούμε να μείνουμε εδώ, στο κρύο, παρά στα camps. Έχουμε δει βίντεο, βλέπουμε ότι κάθε μέρα υπάρχουν επεισόδια», έλεγαν χαρακτηριστικά και ζητούσαν να επικοινωνήσουν με κάποια οργάνωση ώστε να δώσει αυτή λύση στο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, τους παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι σε 3-4 μέρες το αργότερο θα έχουν τα χαρτιά τους και πως θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη Δομή, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία.

Χωρίς εξαναγκασμό

Η μεταγωγή των μεταναστών ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί με κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς την ύπαρξη εξαναγκασμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσοι θα μεταφέρονταν τελικά στα Διαβατά, θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτήριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.

Συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής τους.

Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.