Τη θέση ότι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 κρύβει δραματικές μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, διατυπώνει με σημερινή απόφασή του το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε «ο προϋπολογισμός κινείται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων χωρίς να αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει «την αυθαίρετη παρακράτηση νομοθετημένων πόρων (Ν. 3852/2010) της ΤΑ, αυξάνει το ύψος των παρακρατηθέντων ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την παραγωγή υψηλών πλεονασμάτων».
Όπως είπε, επιχειρείται μείωση κατά 82% των τοπικών κοινωνικών παροχών και επανασυγκέντρωσή τους στην κυβέρνηση.
Επιπλέον ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε ότι «ένα σημαντικό στοιχείο, που προκύπτει από την ασάφεια του Προσχεδίου, είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγορεύεται ως ο βασικός χρηματοδότης της κεντρικής κυβέρνησης για τις προτιθέμενες δημοσιονομικές της παρεμβάσεις».
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της ΚΕΔΕ επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού έχουν ως εξής:
- Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 κινείται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Συνεχίζει την αυθαίρετη παρακράτηση νομοθετημένων πόρων (Ν. 3852/2010) της ΤΑ, αυξάνει το ύψος των παρακρατηθέντων και παράλληλα απαιτεί την παραγωγή υψηλών πλεονασμάτων.
- Η συγκεντρωτική πολιτική εκφράζεται με τον πιο αντιευρωπαϊκό δείκτη. Όταν σε όλη την Ευρώπη η κοινωνική πολιτική αποτελεί βασική αρμοδιότητα της ΤΑ. Όταν την περίοδο της κρίσης ο μόνος δημόσιος θεσμός που στάθηκε δίπλα στον χειμαζόμενο πολίτη ήταν οι δήμοι, στο Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 προβλέπεται η μείωση κατά 82% των τοπικών κοινωνικών παροχών τους και η επανασυγκέντρωση τους στην κυβέρνηση.
- Σημαντικό επίσης στοιχείο, που προκύπτει από τη ασάφεια του Προσχεδίου, είναι ότι η ΤΑ αναγορεύεται ως ο βασικός χρηματοδότης της κεντρικής κυβέρνησης για τις προτιθέμενες δημοσιονομικές της παρεμβάσεις.
- Τέλος, το ανησυχητικό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας δεν συμβάλλουν στην άμβλυνση της ανισότητας με την ΕΕ ενώ αντίθετα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται από περιορισμένο χρονικό και αναπτυξιακό ορίζοντα.