Με το τρικ του υπερπλεονάσματος, δυο Σχέδια Προϋπολογισμού - Στόχος η μη περικοπή των συντάξεων

Προϋπολογισμό για … όλα τα γούστα, με δύο σενάρια – το σενάριο “Εξωτερικού” και το σενάριο “Εσωτερικού” – κατάθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Το βασικό σενάριο αφορά τον “Προϋπολογισμό Εξωτερικού” και απευθύνεται στο Eurogroup. Eφαρμόζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, περικόπτει τις συντάξεις (αλλά θεσπίζει αντίμετρα με κοινωνικές παρεμβάσεις και παροχές) και βγάζει πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ για το 2019.

Το εναλλακτικό σενάριο αφορά τον “Προϋπολογισμό Εσωτερικού” και απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό. Δεν περικόπτει τις συντάξεις (αλλά δεν θεσπίζει και κοινωνικά αντίμετρα) και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση λέει – με δυό λόγια – στους δανειστές: “Αφού με περικοπή συντάξεων βγάζω υπερπλεόνασμα 4,14%, μπορώ να πιάσω, με το παραπάνω και το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% για το 2019 που μου ζητήσατε, χωρίς να κόψω τις συντάξεις – ένα μέτρο που μπορεί να το υπέγραψα, αλλά όλοι στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση το θεωρούμε αχρείαστο”.

Τα δύο σενάρια

Τα δύο αυτά σενάρια θα πάνε προς διαπραγμάτευση στην Κομισιόν και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου στο οποίο αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα:

Στο βασικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 διαμορφώνεται στο 4,14% (υπέρπλεόνασμα).

Ωστόσο, για να βγει ο παραπάνω «λογαριασμός», δηλαδή για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2ο αυτό σενάριο, βασίζεται σε σημαντική αύξηση των εσόδων (φορολογικών και του ΑΚΑΓΕ). Επίσης βασίζεται σε υπεραισιόδοξη, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρόβλεψη για άνοδο ΑΕΠ κατά 2,5% το 2019.

Στο «εναλλακτικό σενάριο», ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ –δηλαδή 122 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο της επόμενης χρονιάς – χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.

Με βάση το εναλλακτικό σενάριο – Τον “Προϋπολογισμό Εσωτερικού” – προβλέπονται και τα εξής μέτρα:

  • κατάργηση της περικοπής των συντάξεων μέτρο που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ.
  • κατάργηση των αντίμετρων (πλην αυτού που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα) κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 1,73 δις. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ με κόστος 263 εκατ. ευρώ
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων κατά 229 εκατ. ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου με 150 εκατ. ευρώ
  • διάθεση 103 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και
  • διάθεση 22 εκατ. ευρώ για τις 3500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Το διαπραγματευτικό τρικ της κυβέρνησης

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με το εναλλακτικό σενάριο «θυσιάζεται»…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr