Έγγραφα για τις πυρκαγιές «καίνε» την Περιφέρεια Αττικής - Συντονιστικό για το θεαθήναι

Αποκάλυψη που δείχνει το “χαλαρό κλίμα” που επικρατούσε την ώρα του πύρινου ολέθρου. Μεταφέρθηκε ο χρόνος έναρξης της συνεδρίασης κατά μισή ώρα, για άγνωστο λόγο

Το “χαλαρό κλίμα”  που επικρατούσε την ώρα του πύρινου ολέθρου και οι αλλαγές του χρόνου συνάντησης της καθοριστικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, αποκαλύπτονται μέσω εγγράφων που έρχονται στο φως και τα οποία παρουσίασε το «Το Βήμα».

Σύμφωνα με τα έγγραφα, στις 19:56 της Δευτέρας στάλθηκε ένα πρώτο e-mail σε αρμόδιους φορείς για να δώσουν το παρόν στη σύσκεψη που οριζόταν για τις 20:00. Και όλα αυτά, ενώ από τις 18:20 -σύμφωνα με την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής- οι φλόγες είχαν εισβάλλει στην περιοχή του Ματιού και λίγα λεπτά αργότερα είχαν κατακάψει τα πάντα, οδηγώντας σε εκατόμβη θυμάτων. Ακόμη όμως και αυτό το e-mail με την μορφή του επείγοντος που στάλθηκε περίπου 1:30 ώρα μετά την καταστροφή, όταν όλα είχαν κριθεί, δεν «εφαρμόσθηκε».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας, Β. Μπουρνούς, ο ίδιος κλήθηκε στις 19.56 της Δευτέρας για να βρεθεί στις 20.00 στην Παλλήνη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που θα συνεδρίαζε για τη φωτιά. Ουσιαστικά δύο ώρες αφ’ ότου η πυρκαγιά είχε περάσει στο Μάτι θα έκαναν σύσκεψη για να δουν τι θα κάνουν.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που στάλθηκε με την υπογραφή της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ορίστηκε πιιο χαλαρός χρόνος συνάντησης (χωρίς ένδειξη επείγοντος) στις 20:30. Για μια συνεδρίαση όπου τέθηκαν ζητήματα εκκένωσης, αντιμετώπισης της φωτιάς κλπ. ενώ ήδη τα πάντα είχαν καεί, η καταστροφή είχε συντελεσθεί και είχε αρχίσει η μακάβρια καταμέτρηση των θυμάτων.

Επιπλέον, οι καταγγελίες συνεχίζονται σχετικά και με τη συμμετοχή του κ. Μπουρνούς στη σύσκεψη καθώς ο ίδιος καταγγέλλει ότι πλαστογραφήθηκε το έγγραφο, τα πρακτικά της συνεδρίασης που τον εμφάνιζαν να βρίσκεται εκεί και μάλιστα να του λένε ότι πρέπει να εκκενώσει την περιοχή. Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ουδέποτε μίλησε με κανέναν για εκκένωση της περιοχής και ουδέποτε πήγε στη συνεδρίαση γιατί βρισκόταν στο μέτωπο της φωτιάς. Μάλιστα τόνισε, ότι ήδη έχει ζητήσει να ανοίξουν τα κινητά του τηλέφωνα για να δουν όλοι τις συνομιλίες που έγιναν και με ποιους εκείνη τη δραματική νύχτα.

Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι εκείνη τη νύχτα επικράτησε ένα απόλυτο μπάχαλο και το Συντονιστικό που συγκλήθηκε στις 20:30 αφενός δε θα μπορούσε να κάνει κάτι μιας και τότε είχαν καεί τα πάντα, αφετέρου κλήθηκαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι αστυνομικών και πυροσβεστών ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το έγγραφο από τα πρακτικά του συντονιστικού οργάνου προκύπτει ότι η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στην περιοχή από την Περιφέρεια δεν είχε καν εικόνα για την περιοχή η οποία θα έπρεπε να εκκενωθεί. Ταυτόχρονα σημείωνε (πάντα μετά τις 20:30 και ενώ η φωτιά είχε κάψει τα πάντα) ότι από την Πολιτική Προστασία δεν υπήρχε ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης. Εκείνη την ώρα και ενώ πλησίαζε η νύχτα η υπεύθυνη της Περιφέρειας έλεγε ότι τότε ενημερωνόταν τηλεφωνικά ότι υπάρχουν άνθρωποι στις παραλίες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά παρουσία της υπεύθυνης της Περιφέρειας, κ. Τσούπρα και άλλων ατόμων ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας την απομάκρυνση των κατοίκων. Δεν αναφέρεται ωστόσο ούτε πότε έγινε αυτή η έκκληση, ούτε που βρισκόταν εκείνη την ώρα η πυρκαγιά. Ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ότι ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο.

Στο συντονιστικό φαίνεται ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ενώ δεν συμμετείχε ούτε και εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας. Ουσιαστικά δηλαδή έγινε έναν Συντονιστικό για το θεαθήναι, κατόπιν εορτής και χωρίς να υπάρχει καν εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και για το τι έπρεπε να γίνει.

Με πληροφορίες από in.gr και τα tanea.gr