Έγιναν οι πρώτες 30 ταυτοποιήσεις θυμάτων - Σοκαρισμένοι ακόμα και οι ιατροδικαστές: "Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο"

Στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έχει ξεκινήσει από χθες Τετάρτη η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά.

Οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να προσέρχονται από τις 08:00 το πρωί έως και τις 20:00 μ.μ. σήμερα και αύριο Παρασκευή στο Εργαστήριο προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων, παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να διευκολύνουν τις αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 30 θύματα της τραγωδίας.

Σοκαρισμένοι και οι ιατροδικαστές

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησαν: «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios».

Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή. Αιτίες θανάτου είναι απανθρακώσεις και πνιγμοί εντός θάλασσας. Γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει τις ταυτοποιήσεις».

Όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας: «Λέγεται ότι είναι πολλά παιδιά. Εμείς δεν έχουμε δει ακόμη τόσα. Λέμε πρώτη φορά συνέβη. Πρώτη φορά συνέβη αυτό. Και σε όγκο και σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις τουρίστες. Από την χαρά του καλοκαιριού πήγαμε στην λύπη. Μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση»

Όσα είπε και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας: «Συμμετέχουν όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά και το Πανεπιστήμιο. Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή».

Πηγή βίντεο: iefimerida