Φονική εκτροπή

Ο πόνος είναι εξαιρετικά βαρύς. Ο καθένας μεταφέρει και κάνει προβολή των όσων συνέβησαν στον δικό του μικρόκοσμο. Σκέπτεται ότι στην ίδια θέση μπορεί να ήταν τα παιδιά του, οι ηλικιωμένοι γονείς του, ο ίδιος. Παρά την έντονη φόρτιση από τα γεγονότα, οφείλω να παρατηρήσω το εξής:
Πρωτάκουσα την Παπαρήγα να μιλάει για αυτό. Την ίδια ιστορία, όμως,  ανέφεραν και άλλα τέσσερα άτομα. Όλοι είπαν ότι κάποιοι (η αστυνομία…;) εξέτρεπαν την κυκλοφορία της λεωφόρου Μαραθώνος προς το Μάτι.
Δεν γνωρίζω τί πληροφορίες είχαν οι αρχές και κατέληγαν στην εκτροπή της κυκλοφορίας προς το Μάτι. Είδα όμως ότι οι περισσότεροι περνούσαν (ή κατέληγαν) στο σημείο εκείνο που τελικώς εγκλωβίστηκαν και κάηκαν τα περισσότερα αυτοκίνητα και σίγουρα αρκετοί από τους επιβάτες τους.
Δεν είμαι ειδικός και ούτε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία αποδόσεως ευθυνών για μία σειρά θεμάτων όπως:
-Εάν υποτιμήθηκε ή όχι η φωτιά όταν ξεκίνησε από τη Νταού Πεντέλης
-Εάν μπορούσε να σταματήσει η φωτιά στη Μαραθώνος
-Εάν όντως μπορούσε να σταματήσει η φωτιά ή οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν την περιοχή καθιστούσαν κάτι τέτοιο αδύνατο
-Για ποιους λόγους καθυστέρησε η περισυλλογή όσων βρίσκονταν στη θάλασσα.
Είναι όμως σαφές ότι αρκετοί άνθρωποι κάηκαν επειδή κάποιοι εξέτρεψαν την κυκλοφορία από την Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι.
Για αυτό το θέμα οι ευθύνες είναι απολύτως συγκεκριμένες και μπορεί να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε.
Υ.Γ. Εκ των υστέρων φίλος με πληροφόρησε ότι η εκτροπή γινόταν στο 15ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Μαραθώνος. Περιπολικό της αστυνομίας έστελνε τα αυτοκίνητα προς το Μάτι μέσω της οδού Ακροπόλεως. Η Ακροπόλεως μετονομάζεται λίγο παρακάτω σε Μυκόνου και καταλήγει στο εστιατόριο Κάβος που εγκλωβίσθηκε πολύς κόσμος…
Άγγελος Συρίγος – Καθηγητής