Την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης (365 ημέρες) για τις επόμενες ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ 23 και 26 Μαϊου 2019, κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Είμαι αισιόδοξος, διότι τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ είναι σταθερή και αυξανόμενη, παρά το επικείμενο Brexit» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ταγιάνι.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου επισημαίνοντας ότι αποκαλύπτει πως κατά μέσο όρο το 60% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό, ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ. «Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 1983» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά ανησυχία για την πορεία των πραγμάτων.
Το παράδοξο καταγράφεται στο γεγονός πως ενώ καταγράφεται αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και αύξηση στο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην Ένωση, την ίδια στιγμή καταγράφεται υψηλό ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% (έναντι 12% στην ΕΕ) σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη.
Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καθώς το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση. Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται στο 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.
Παράλληλα, το 15% των πολιτών της χώρας μας δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, το 41% των Ελλήνων, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ, δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας.
Η διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» («Spitzenkandidaten») θεωρείται θετική εξέλιξη από τους πολίτες της ΕΕ (49%) και από τους Έλληνες πολίτες (48%) για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω διαδικασία τούς δίνει επιπλέον ένα κίνητρο για να πάνε στις κάλπες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών και το 87% των Ελλήνων πολιτών επιθυμούν αυτή η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνοδευθεί και από μία πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και που θα ήθελαν να συζητηθούν στις προεκλογικές εκστρατείες, οι Έλληνες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).
Ωστόσο, οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) αναφέρουν ως θέμα προτεραιότητας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ακολουθούμενο από την ανεργία των νέων (48%), τη μετανάστευση (45%) και την οικονομία και ανάπτυξη (42%).
Το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι 29% των Ελλήνων πολιτών, δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 42% των πολιτών στην ΕΕ και το 66% των Ελλήνων.
Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό γεγονός είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες.
Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.