Όταν η Ελλάδα παρέδωσε στην Άγκυρα Τούρκο πιλότο που συνετρίβη μετά από αερομαχία στο Αιγαίο (βίντεο)

Το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία και παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν θυμίζει δύο παρόμοια γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια. Ωστόσο η αντιμετώπιση της χώρας μας ως προς τους Τούρκους “αιχμαλώτους” ήταν εντελώς διαφορετική.

Το περιστατικό του 1996

Στις 8 Οκτωβρίου του 1996 μετά από αερομαχία ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από τη Χίο, ένα τουρκικό F-16 συνετρίβη. Ο πιλότος Οσμάν Τσιτσεκλί κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, όχι όμως και ο συγκυβερνήτης του ο οποίος στη συνέχεια διεσώθη από την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης. Διακωμίσθηκε στο νοσοκομείο της Χίου και στη συνέχεια οι ελληνικές Αρχές τον παρέδωσαν στις τουρκικές.

Η αερομαχία και ο θάνατος του Ηλιάκη

Ήταν 23 Μαΐου του 2006 όταν κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικά μαχητικά ανοιχτά της Καρπάθου, ο 36χρονος σμηναγός, Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έχασε τη ζωή του.

Επίσημα ο θάνατος του αποδόθηκε σε ατύχημα που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου ο οποίος αν και έπεσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα τελικά τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στη χώρα του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εποχής, ο Τούρκος χειριστής περισυνελέγη από το ιαπωνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς υγραερίου «GAS CENTURY» το οποίο συμμετείχε στις έρευνες κατόπιν εντολής του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Στο σημείο έφτασε πρώτο ελληνικό Super Puma, στο οποίο όμως ο Τούρκος χειριστής αρνήθηκε να επιβιβαστεί, καθώς ήθελε να τον παραλάβουν Τούρκοι διασώστες. Λίγο αργότερα στην περιοχή έφτασε πλωτό του Λιμενικού Σώματος από το Λιμεναρχείο Καρπάθου. Ο κυβερνήτης του πλωτού του Λιμενικού Σώματος και δύο διασώστες ανέβηκαν στο εμπορικό πλοίο για να παράσχουν βοήθεια στον Τούρκο χειριστή.

Ο Τούρκος χειριστής, ισχυριζόμενος ότι είναι σε άρτια φυσική κατάσταση, αρνήθηκε τη βοήθεια και μάλιστα λέγεται ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ατομικό του περίστροφο. Τελικά, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τις τουρκικές Αρχές, τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης μάχης AS 532 2AL Cougar παρέλαβε τον Τούρκο χειριστή.