Σκάνδαλο με μίζες στο Μετρό την περίοδο 2003-2007 - Συνελήφθησαν δύο άτομα

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών σε δύο άτομα, με την κατηγορία πως δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, ώστε συγκεκριμένη κοινοπραξία να αναλάβει τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έργων του Μετρό. Η μίζα υπολογίζεται στα 210.000 ευρώ, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι αναζητούνται. Η δωροδοκία αφορά την περίοδο 2003 – 2007.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης, εντοπίστηκαν ενδείξεις για την καταβολή μίζας με την βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν μέχρι και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η εταιρεία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του, ένας Βέλγος μάρτυρας υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για έργα του μετρό, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική έρευνα να καταφέρει να φθάσει στους αποδέκτες των χρημάτων.

Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς, στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία.