Η "Λίτσα" αποκαλύπτει όλο το δίκτυο του Παναγιώτη Βλαστού σε επτά συγκλονιστικές απολογίες

Επτά ομολογίες που καίνε τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του, έδωσε στην ασφάλεια η Ευαγγελία Βλαστού, (γνωστή ως “Λίτσα”)

Κάνει λόγο για ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, τοκογλυφικά δάνεια σε απλούς πολίτες, βομβιστικές επιθέσεις, εκβιασμούς, απόπειρες απαγωγών αλλά και το σημείο που βρίσκονται τα λύτρα από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Τα στοιχεία που έδωσε η “Λίτσα”, αποκαλύπτουν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εκβιαστών που δρούσε στην Ελλάδα και εξαρθρώθηκε μέσα σε 48 ώρες.

Το δεξί χέρι του Βλαστού, μετατράπηκε σε στόχο της οργής του για τα χρήματα που διαχειριζόταν εκ μέρους του, μιλά για εκατομμύρια ευρώ και εκρηκτικές ύλες που άλλαζαν χέρια σε νεκροταφεία ή θάβονταν μέσα σε τάπερ κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού της.

Σε μια από τις απολογίες της αποκαλύπτει πως τα χρήματα από την απαγωγή του Παναγόπουλου τα έχει ο ίδιος ο 74χρονος εφοπλιστής.

Η “Λίτσα” μιλάει και για τα χρήματα από την απαγωγή του Μυλωνά, αλλά και ακόμα μια απαγωγή, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Για τη δεύτερη παρουσιάζει αναλυτικά το σχέδιο που είχαν ετοιμάσει, και αφορούσε ένα διευθυντικό στέλεχο μεγάλης τράπεζας τον οποίο αποκαλούσαν με το συνθηματικό παρατσούκλι “Μπούμπης”, τον οποίο θα φωτογράφιζαν με μια γυναίκα που θα έβαζαν οι ίδιοι και κατόπιν θα τον εκβίαζαν.

Στα σχέδια των εκβιαστών ήταν και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος, στον οποίο τοποθέτησαν βόμβα σε επιχείρηση που είχε στην Καλαμάτα μαζί με τη Νένα Χρονοπούλου.

Στην απολογία της λέει: “Από τον Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν “μισθό” για τις υπηρεσίες που του προσέφερα. Από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ το μήνα.

Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφές πολλά νούμερα με παρατσούκλια.

Όταν πήγαινα επισκεπτήριο στον Βλαστό μου έλεγε ποια νούμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνήθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό.

Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στον Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος. Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει “μεγάλη δουλειά”.

Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα. Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,2 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ, επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού, γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ. Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης”, συμπληρώνει.

Για τη διαδικασία των παρακολουθήσεων λέει:

“Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε: Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα”.

Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει τον λόγο. Μου είχε στειλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

Συγκεκριμένα, για τον Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην Εισαγγελέα στη Λάρισα. Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την Πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι.

Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δενείχα μεταμφιεστεί, φορούσα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά “όλα εντάξει”.

Ένας “Δημήτρης” από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο.

Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά. Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά, ζελατοδυναμίτιδα, λιγότερα όχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητές και φυτίλια έχω πάρει παρά πολλά.

Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μη με πιάσουν”.

Η “Λίτσα”, περιγράφει τον Παναγιώτη Βλαστό ως έναν άνθρωπο, που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του.

“Ο Βλαστός θέλει να σκοτώσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μάνα μου, τον αδελφό μου και τον σύζυγό μου. Μετά από αυτό που έκανε σήμερα (σ.σ. είναι η ημέρα όπου βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στο σπίτι της), καταλαβαίνω ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει.

Τα πλαστά χαρτιά (σ.σ. για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι “ρουφιάνοι” της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε όλα.

Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα του Παναγιώτη. Η πρώην γυναίκα του, Ιωάννα Χήρα, μου είχε πει όταν χώρισαν: Ο Παναγιώτης είναι πολύ καλό παιδί. Έχω ζήσει μαζί του πολλά. Είναι ψυχούλα. Τον παρασύρουν οι Στεφανάκος και Σκαφτούρος, οι οποίοι είναι άτυχοι και άκαρδοι. Του φουσκώνουν τα μυαλά και αυτός θα τρώει ισόβιες και αυτοί θα βγαίνουν καθαροί”.

Απόπειρα απόδρασης Π. Βλαστού από τις φυλακές Κορυδαλλού (12.12.11)

Σύμφωνα με την κατάθεση της «Λίτσας», για την απόπειρα απόδρασης, ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ. Πριν από την απόδραση, η «Λίτσα» υποστήριξε ότι είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως τον χώρο του επισκεπτηρίου, τους έδειξε στον Βλαστό και στη συνέχεια διέγραψε το υλικό.
Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια θα μετέβαινε στο επισκεπτήριο των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση.
Με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε.
Το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Βλαστού φέρεται να του το είχε δώσει συγκατηγορούμενή του έναν μήνα νωρίτερα, μέσω σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Απόπειρα απόδρασης Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων (Φεβρουάριος 2013)

Τον έλεγχο και σχεδιασμό για την απόδραση εμφανίζεται να τον έχει ο Σκαφτούρος. Ο τελευταίος εμφανίζεται να δίνει εντολή σε άγνωστο άτομο να τους προμηθεύσει με οχήματα.
Αναφέρεται ότι η «Λίτσα» μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φρ. Ραγκούση, όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, ονόματι Βασίλης, με το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, καθώς τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επέκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου, ενώ αναφερόταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης, καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.
Μετά την απόπειρα αυτή, ο Π. Βλαστός φέρεται να ανέφερε στη «Λίτσα» ότι θα επιχειρούσε και πάλι να αποδράσει, είτε με ελικόπτερο, που αυτή τη φορά θα αγόραζε, είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή.

Η εμπλοκή στις ανθρωποκτονίες της Χρυσής Αυγής

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζει η Αστυνομία την πληροφορία που καταθέτει η εξαδέλφη του Π.Βλαστού, Λίτσα (Ευαγγελία Βλαστού), σύμφωνα με την οποία ο έγκλειστος κακοποιός γνωρίζει ποιοι σκότωσαν τους Μ.Καπελώνη και Γ.Φουντούλη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία για το κύκλωμα νονών με διευθυντήριο στις φυλακές, η Λίτσα Βλαστού είχε ρωτήσει τον εξάδελφό της αν γνώριζε κάτι για τη διπλή δολοφονία.

Ο Βλαστός της απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση, αλλά γνώριζε ποιος τους σκότωσε και ότι ‘τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά του, αναφέρεται στο έγγραφο της Αστυνομίας προς τη Δικαιοσύνη.

Το κύκλωμα

Η εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών και μπράβων, σε πλήρη συνεργασία με καταδικασμένους ως τρομοκράτες αλλά και εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη που βρέθηκαν στις φυλακές για μίζες, αποκαλύπτονται από τη δικογραφία που σχημάτισε η Ασφάλεια για 37 πρόσωπα.

Και οι 37 κατηγορούνται, είτε για εγκληματική οργάνωση είτε για άλλα αδικήματα, μεγαλομπράβοι της νύχτας, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, καταδικασμένος για μίζες, πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε επίσης για μίζες, 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας μεγαλοδικηγόρος (για συνεργία σε δωροδοκία), ο καταζητούμενος ως συνεργός του Μαζιώτη σε ληστεία στο Δίστομο Σπύρος Δραβίλας, συγγενείς και φίλοι των προφυλακισμένων μεγαλοποινικών, μια νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος ΕΚΑΜίτης που συνελήφθη ως συνεργός του Ξηρού.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν να τοποθετεί βόμβες κατά παραγγελία, είτε για ποινικούς είτε για «τρομοκράτες».

Η εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως αφορά την εκβίαση με κάθε τρόπο, πιθανόν με τοποθέτηση βομβών στο σπίτι και σε συγγενικά πρόσωπα του κρατούμενου πρώην στενού συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκου, για τον οποίο πιστεύει πως «του έφαγε λεφτά».

Για την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Παρασκευή Καλαΐτζή, είχε υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου, δύο μέρες πριν εκτελεστεί όμως το σχέδιο άλλαξε, ύστερα από πληροφόρηση της αστυνομίας, κι έτσι επιλέχθηκε η τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με τις αρχές ερευνάται και η περίπτωση το κύκλωμα να ευθύνεται για την ανατίναξη της βόμβας στις 7.6.2013 στο σπίτι της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη στη Δάφνη, όπως και οι επιθέσεις με εκρηκτικά σε σπίτι και επιχείρηση συγγενικού προσώπου του Γιάννη Σμπώκου.

Οι 34 κατηγορούμενοι είναι οι εξής:

  1. Παναγιώτης Βλαστός, κρατούμενος στην Γ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού
  2. Γιάννης Σκαφτούρος, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  3. Βασίλης Στεφανάκος, κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας
  4. Ευαγγελία Βλαστού
  5. Αδαμαντία Αγγελέτου, συνήγορος Βλαστού
  6. Ηλίας Γκιόκας, προσωρινά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ
  7. Δημήτρης Χατζησταύρου
  8. Ευάγγελος Ζαμπούνης, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  9. Δημήτρης Σκαφτούρος, αδερφός του Ιωάννη και έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού
  10. Νίκος Σκαφτούρος, πατέρας Ιωάννη
  11. Κατερίνα Σκαφτούρου, μητέρα Ιωάννη
  12. Παναγιώτα ή Πένυ Καρπούζου
  13. Χρήστος Πατουχέας
  14. Ιωάννα Χήρα
  15. Πέτρος Λασιθιωτάκης
  16. Σπύρος Δραβίλας, φυγόδικος, εμπλεκόμενος σε ληστείες τραπεζών και στην υποστηρικτική ομάδα του Μαζιώτη
  17. Χαράλαμπος Μουστάκας, έγκλειστος στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα
  18. Μαρία Μουζακίτη
  19. Γιώργος Σκάλκος, σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού
  20. Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός και κρατούμενος για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά
  21. Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και κρατούμενος στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού
  22. Ευρυδίκη Χριστοδουλοπούλου
  23. Ευκλείδης Θεοχαράκης, κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών
  24. Γεώργιος-Νεκτάριος Βερεσές
  25. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών
  26. Lezi Lorenc, Αλβανός κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού
  27. Feijulia Taulant, Αλβανός υπήκοος
  28. Παναγιώτης Στουρνάρας, ανθυπαστυνόμος
  29. κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας με το παρατσούκλι Μήτσος ή Δημήτρης
  30. άγνωστος Αλβανός υπήκοος
  31. Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού
  32. Ευστάθιος Πανάγου, γεννηθείς στην Κύπρο
  33. σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού για τον οποίο είναι γνωστό μόνο το όνομα «Βασίλης»
  34. τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού και ένας από τις φυλακές Τρικάλων.

Η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου:

“…Όπως στις 6 Μάιου του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου προκήρυξε εκλογές και την επομένη ημέρα με συνέλαβε θεαματικά στο σπίτι μου, έτσι και σήμερα, λίγες μόλις ημέρες προ των εκλογών η απερχόμενη κυβέρνηση της “ανίερης” συμμαχίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ευρισκόμενη σε πλήρη αδυναμία να ακυρώσει την ερχόμενη Αλλαγή, αναζητά και πάλι θεαματικές εκλογικές και πολιτικής σκοπιμότητας πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής, με εμένα στο επίκεντρο, για να ανατρέψει υπέρ της το κλίμα.
Όσα ακούστηκαν δεν με αφορούν. Τα καταγγέλλω ευθέως ως ανυπόστατα, κατασκευασμένα και “λόγια του αέρα” που εξυπηρετούν εφήμερους πολιτικούς σκοπούς…”.

Η απάντηση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση:

“Σχετικά με τα αναφερόμενα από την αστυνομία, ότι περιήλθε στην κατοχή μου κατά τρόπο παράνομο έγγραφο που αφορούσε σε απόπειρα απόδρασης του πελάτη μου Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, υπενθυμίζω στους σκευωρούς και κακόπιστους ότι το έγγραφο αυτό ήρθε στα χέρια μου μετά την απόπειρα απόδρασης, το κατήγγειλα δημόσια και το κατέθεσα στην ανακρίτρια διατυπώνοντας το ερώτημα -και συγχρόνως ντροπή για κάποιους- ότι, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα γίνει απόδραση, γιατί δεν έσπευδαν να λάβουν μέτρα για να τη ματαιώσουν.
Υπενθυμίζω ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του”.

Με περιοριστίκους όρους αφέθηκαν οι πρώτοι έξι συλληφθέντες του κυκλώματος.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες του στην ανακρίτρια Διαφθοράς, οι πρώτοι έξι από τους 15 συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διοικείτο από τους βαρυποινίτες Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου στην πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε ποσό 332.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε το κύκλωμα, ο Παναγιώτης Βλαστός φέρετε πως είναι το “αφεντικό” των φυλακών Κορυδαλλού.

Έχει εξασφαλίσει, με την ανοχή, (επ αμοιβής), επίορκων σωφρονιστικών υπαλλήλων, να μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος εντός των φυλακών, αλλά και να απολαμβάνει ιδιαίτερη μεταχείρηση και προνόμια.

“Ο Π. Βλαστός δεχόταν επισκεπτήρια παράτυπα τόσο στον χώρο του Αρχιφυλακείου της Στ’ Πτέρυγας (είναι η αποκαλούμενη VIP) όσο και εντός του κελιού του, όπου τον είχε επισκεφθεί μία φορά η Λίτσα Βλαστού, όπως και η δικηγόρος του, η οποία έκανε πολλά “ελεύθερα” επισκεπτήρια εντός του κελιού του Βλαστού, όπου συνευρίσκονταν ερωτικά”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Διαβιβαστικό της Αστυνομίας αποτυπώνοντας όσα συνέβαιναν στις φυλακές.

Ο Βλαστός ήταν προσεκτικός με τις κάμερες μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός με ποια άτομα ερχόταν σε επαφή και είχε απαιτήσει και καταφέρει να είναι στραμμένες οι κάμερες ασφαλείας σε τυφλά σημεία, ώστε να μην καταγράφονται οι χώροι της πτέρυγας όπου εκινείτο.

Στο πλαίσιο της προφύλαξης που έπαιρναν ο Βλαστός και υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, είχαν αγοράσει πολλές κάρτες SIM ονομαστικές με στοιχεία αλλοδαπών (τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα) καθώς και τηλεφωνικές συσκευές για να μπορούν να τις αλλάζουν τακτικά και να μην μπορούν οι Αρχές να καταγράφουν τις συνομιλίες τους.

Οι συλλήψεις

Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, οι Ασφάλεια Αττικής ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν 10 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι πρώτες πληροφορίες, (αργότερα επιβεβαιώθηκαν), έκαναν λόγο για την ανεύρεση όπλων και εκρηκτικών, καθώς τα μέλη των εκβιαστών ενέχονταν σε βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων.

Ένας εκ των συλληφθέντων, πρώην μέλος των ΕΚΑΜ, ο οποίος κατηγορείται για συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού, κατηγορείται για συμμετοχή και μάλιστα με κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα των εκβιαστών που ερευνά η ΕΛΑΣ.

Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα συνελήφθη και μία δικηγόρος, αλλά και συγγενείς «νονών της νύχτας» που κρατούνται στις φυλακές. Παραμένει άγνωστο ποιο είναι το ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος της γνωστού δικηγόρου, η οποία ας σημειωθεί ότι είχε παρασταθεί στην προαναφερόμενη δίκη για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο.

Επιπλέον συνελήφθη 55χρονος που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο που είχε διαπράξει τον Σεπτέμβριο του 1994 έξω από νυχτερινό κέντρο στο Πέραμα και ο οποίος θεωρείτο στενός φίλος βαρυποινίτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για τη δράση κυκλώματος που εκπορεύεται από τις φυλακές. Πιθανόν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση να υπερβούν τους 30.

Αφορμή της έρευνας της Ασφάλειας ήταν ο εντοπισμός -πριν από δύο εβδομάδες- σε αυλή σπιτιού στη Μεταμόρφωση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, τριών πυροκροτητών, δύο κομματιών βραδύκαυστου φιτιλιού και κομμάτια στουπιού.

vlastos

kuklwma 1

kuklwma 6

kuklwma 4

kuklwma 3

kuklwma 2