Θα χτυπήσει κυκλώνας την Ελλάδα; Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κυκλωνικό σύστημα, το οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί στο Ιόνιο τις τελευταίες ημέρες και εμφανίζει χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά των τροπικών καταιγίδων (ξεκάθαρο «μάτι» και οργανωμένα συστήματα καταιγίδων να περιορίζονται γύρω από αυτό). Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία που δίνουν τα περισσότερα καιρικά μοντέλα, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε “medicane”, κυκλώνα δηλαδή, με τροπικά χαρακτηριστικά, η σύνθετη ονομασία του οποίου προέρχεται από το Mediterranean hurricane (=Μεσογειακός τυφώνας).

Τα συστήματα αυτά σχηματίζονται όταν λίμνες ψυχρού αέρα εγκλωβίζονται, στο πλαίσιο διαταραχών, πάνω από τις θερμές θάλασσες και ανατροφοδοτούνται με υγρασία και θερμότητα και τα οποία έχουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των τροπικών τυφώνων. Έχουν όμως και σημαντικές διαφοροποιήσεις, ενώ σπάνια αυτά τα συστήματα έχουν ένταση ανάλογη με αυτά των τυφώνων.

Το συγκεκριμένο σύστημα, φαίνεται να έχει κάποια τροπικά χαρακτηριστικά και αυτό που αναμένουμε είναι να δώσει μια νέα έξαρση με πολύ έντονα φαινόμενα, ισχυρές βροχές, καταιγίδες σε νησιά του Ιονίου και τη Δ. Ελλάδα, καθώς και θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι δεν αποκλείεται, κατά τόπους, να έχουν ένταση της τάξης των 9-10 μποφόρ. Δεν είναι όμως ακόμα ξεκάθαρη η τροχιά την οποία θα ακολουθήσει το σύστημα, σε ποιες περιοχές ακριβώς θα συμβεί, ενώ δε φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε σε αυτή τη φάση, ωστόσο, καλό θα είναι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί όλες αυτές τις μέρες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων φαινομένων και σε περίπτωση ανάγκης να είναι προετοιμασμένοι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές.

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου
Πτυχιούχος Φυσικός
Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ
ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ
Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr
(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)

Panagiota (Patty) Spiliotopoulou
BSc in Physics
MSc in Environmental Physics, at National and Kapodistrian University of Athens (UOA)
MA in Communication and Media Studies, UOA
Scientific Associate of SiMeteo.gr
(Official fb page: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)