Στο ΣτΕ οι επιχειρήσεις χώρων στάθμευσης κατά των τελών καθαριότητας και φωτισμού που ψήφισε το ΔΣ, του Δήμου Αθηναίων

Στο ΣτΕ προσφεύγουν αρκετές επιχειρήσεις στεγασμένων χώρων στάθμευσης, μαζί με την Ένωση Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτων Νομού Αττικής, ζητώντας την ακύρωση της αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2015, που ψηφίστηκε από το ΔΣ του δήμου Αθηναίων.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο παρέχει εξουσιοδότηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό του συντελεστή των τελών είναι αντίθετο στο άρθρο 78 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι κάθε φόρος επιβάλλεται μόνο με νόμο και δεν μπορεί να επιβληθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνουν παράλληλα, ότι το τέλος καθαριότητας και φωτισμού δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και στην “πραγματικότητα συνιστά φόρο”.

Αναφέρουν στην προσφυγή τους, ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ανταποδοτικότητας, καθώς οι επιχειρήσεις στεγασμένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων υπόκεινται σε υψηλό συντελεστή τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλο το εμβαδόν του κτιρίου, ενώ η πραγματικά εξυπηρετούμενη επιφάνεια είναι πολύ μικρή, και επομένως “τυγχάνουν δυσμενέστερης μεταχείρισης σε σχέση με άλλους στεγασμένους χώρους, που εκβάλουν πολύ περισσότερα απορρίμματα”.