Στην πυρά για τρίτη μέρα τα Κύθηρα - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η εκτεταμένη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα στα Κύθηρα μετέτρεψε σε στάχτη το 1/3 του νησιού. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σήμερα Κυριακή, σε σχέση με τη χθεσινή έξαρση, αλλά τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν σβήσει. Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία ελικόπτερα και ένα καναντέρ, ενώ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Δήμαρχος κ. Χαρλακάκης ζήτησε την έγκαιρη έναρξη της εναέριας ρίψης νερού, καθώς από το Σάββατο η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά αναζωπυρώθηκε και εκκενώθηκε ο οικισμός Αραίοι και το χωριό Μυλοπόταμος καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια.  Οι αρχές έχουν μεταφέρει τον κόσμο σε κοντινή παραλία

Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου. Είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και περιμένει την απάντηση της Περιφέρειας.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό, ωστόσο έχουν σπεύσει για βοήθεια στην κατάσβεση εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης:

 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το πρωί σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου, ήταν καλύτερη, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν νωρίς το πρωί με πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων από την 2η ΕΜΑΚ, ενώ αποχώρησαν πλέον τα εναέρια μέσα.  Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 57 πεζοπόρο τμήμα.

Ωστόσο όλο το βράδυ οι πυροσβέστες έδιναν άγρια μάχη με τις φλόγες. Σπίτια δεν απειλήθηκαν σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών.

 

Η ένταση του αέρα έχει μειωθεί κι έτσι με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» και τα εναέρια μέσα και πραγματοποιούν ρίψεις νερού στις διάσπαρτες εστίες. Στο νησί επιχειρούν 3 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 64 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Χθες το μεσημέρι εκκενώθηκε το χωριό Πιτσινάδες και στη συνέχεια ο δήμαρχος Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός Κυπριωτιάνικα. Ακόμη απ’την πυρκαγιά είχαμε
προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές του νησιού.