Εντοπίστηκε το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Κω-Η εκτίμηση των σεισμολόγων

Νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή της Κω έρχονται στο φως, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό. Οι επιστήμονες εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου και την περίοδο αυτή παρακολουθούν τους εκατοντάδες μετασεισμούς.

«Εφαρμόσαμε τη μέθοδο της αντιστροφής και καταφέραμε να βρούμε την πηγή της παραμόρφωσης. Το ρήγμα βρίσκεται κοντά στο νησί Καρά Αντά, δίπλα στις μικρασιατικές ακτές και έχει κλίση 40 μοιρών προς τη Μικρά Ασία», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς.

«Η σεισμικότητα φαίνεται να οργανώνεται σε δύο ομάδες επικέντρων, στα ανατολικά και στα δυτικά του σεισμικού ρήγματος, με μεγέθη δονήσεων από 2 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρα σε βάθος από 5 έως 20 χιλιόμετρα».

Παρά την πλούσια μετασεισμική ακολουθία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού. «Η πιθανότητα ενός μετασεισμού μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ παραμένει», εκτιμά ο κ. Γκανάς. «Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι λοιπόν του νησιού θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και να είναι προσεκτικοί».