Σαντορινιός στο ρ/σ Στο Κόκκινο: Σύντομα χρηματοδοτικές εξελίξεις από την ΕΕ για τα νησιά

Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες για την πλήρη αυτονομία των νησιών σε ενέργεια, νερό και διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων αξιοποιεί η κυβέρνηση, ενώ σύντομα θα υπάρξουν «χρηματοδοτικές εξελίξεις και από την ΕΕ», προέβλεψε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τους κ.κ. Γ. Κατρούγκαλο και Αλ. Χαρίτση συζητήθηκαν δύο ζητήματα, όπως είπε ο κ. Σαντορινιός.

«Το πρώτο είναι η ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στα νησιά … κάναμε μία πρόσκληση για να χρηματοδοτήσουμε κάποιες μικρές λιμενικές υποδομές … διαπιστώσαμε ότι τα νησιά έχουν τεράστιες ανάγκες … για να βελτιώσουν τον τρόπο σύνδεσης. Ζητήσαμε τη βοήθεια του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές», όπως ανέφερε.

«Ταυτόχρονα, συζητήθηκε ο τρόπος προώθησης της νησιωτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά φόρα. Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Χαρίτσης έχουν σημαντικό λόγο σε αυτή την κατεύθυνση … η στόχευση του υπουργείου είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο να δημιουργηθεί Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξουν ειδικές νησιωτικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε η πλέον πολυνησιακή χώρα και επομένως υποχρεωμένοι να τραβήξουμε εμείς μπροστά το θέμα των νησιωτικών πολιτικών», προσέθεσε ο ίδιος.

Κανένα νησί με έλλειψη σε νερό

Ο υφυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που γίνεται, η οποία πέραν των λιμενικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνει τη βελτίωση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, των υποδομών περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων), της ενεργειακής αυτονομίας και υδατικής αυτονομίας. «Το προηγούμενο διάστημα εγκαινιάστηκαν εγκαταστάσεις αφαλάτωσης σε Λέρο, Πάτμο, Ψέριμο, Τέλενδο … έπεται η σχετική σύμβαση για το Καστελλόριζο και έχουμε στα σκαριά προκηρύξεις για τους Λειψούς, την Αμοργό, την Κίμωλο και την Ηρακλειά. Για τους Λειψούς στο πρότυπο Πάτμου και Καστελλόριζου, στην Αμοργό με τη συμμετοχή του Δήμου, σε Κίμωλο και Ηρακλειά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «το νερό που αποδίδουν αυτές οι υποδομές είναι απολύτως πόσιμο και φυσικά πολύ καλύτερης ποιότητας από αυτό που μεταφέρουν τα καραβάκια σήμερα», αλλά τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν «προβλήματα στα δίκτυα διανομής νερού στα νησιά, που επί πάρα πολλά χρόνια είναι εγκαταλελειμένα. Εάν το δίκτυο δεν είναι καλό, αυτομάτως το νερό δεν γίνεται πόσιμο. Σκεφτόμαστε λοιπόν πώς θα βελτιώσουμε τα δίκτυα ύδρευσης, για να μειώσουμε και τις απώλειες, που πολλές φορές αγγίζουν το 40%-50% … ξοδεύουμε ενέργεια και χρήμα για να χαθεί τελικά το νερό στο υπέδαφος».

«Με την ολοκλήρωση των έργων στα παραπάνω νησιά, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει νησί που να έχει ελλείψεις σε νερό», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στις ενεργειακές κοινότητες

Ακολούθως, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα ενέργειας, όπου όπως είπε «συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας … θα έρθει το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που θα έχει ειδικές προβλέψεις προκειμένου να φτιαχτούν τέτοιες και στα νησιά, ιδιαίτερα στα μικρά. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν οι Δήμοι και φορείς όπως π.χ. οι εμπορικοί σύλλογοι, οι ενώσεις ξενοδόχων, αλλά και φυσικά πρόσωπα που θέλουν να συμμετέχουν. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν τα νησιά ενεργειακή επάρκεια και αυτό όχι με τις δαπανηρές και περιβαλλοντικά μη συμβατές μονάδες καύσης μαζούτ ή ντίζελ».

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, αυτή «των αφαλατώσεων θα γίνει σε κάποιες περιπτώσεις με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), σε άλλες μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις πιθανές δυνατότητες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Για τα ενεργειακά, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα χρηματοδοτικές εξελίξεις και από την ΕΕ, γιατί είναι πρωτοπόρος εφαρμογή της Οδηγίας για τις ενεργειακές κοινότητες αυτή στην Ελλάδα».

Εξάλλου, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι στα νησιά θα βρεθούν και φέτος οι περισσότεροι από τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. άτομα για το σύνολο του 2017.