Κυπριακή ΑΟΖ: "Απόβαση" τουρκικών πλοίων!- Barbaros, 2 φρεγάτες & υποβρύχιο

Απροκάλυπτα προκαλούν οι Τούρκοι στις έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή την ώρα το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros», κατευθύνεται στο Μόρφου – λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Τα Τουρκικά ΜΜΕ κρατούν επιθετική στάση: η εφημερίδα Haber7, αναφέρει ότι αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Ενώ
η Milliyet κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει “όμορφη μογγολική σκηνή”), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494) παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ένα ακόμη πλοίο κι ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου» όπως έχουν μεταδώσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απείλησε με «μέτρα» εναντίον των «μονομερών», όπως χαρακτήρισε, κινήσεων της Λευκωσίας.

Πάντως αξιοσημείωτη είναι κι η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush. κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.