Πυρκαγιές: Εφιαλτική νύχτα στο Σουφλί - 3 πυροσβέστες τραυματίες στο Ζευγολατιό

Εφιαλτική η νύχτα στο Σουφλί με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην αγροτοδασική περιοχή της Λευκίμης. Πυροσβεστικές δυνάμεις του Έβρου και της Ροδόπης, και στρατός, επιχειρούσαν κόντρα στον δυνατό αέρα, όλο το βράδυ

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, είπε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες φωτιάς σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Η κύρια βλάστηση της περιοχής είναι θάμνοι που δίνουν την εντύπωση χιλιάδων καντηλιών, των οποίων η τρεμάμενη φλόγα αναζωπυρώνεται μόλις δυναμώσει η ένταση του ανέμου.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και δύο αεροσκάφη Πετζετέλ. Η φωτιά δεν απειλεί μεν κατοικημένη περιοχή, όμως εκδηλώθηκε στα όρια του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, σε δυσπρόσιτο, από τη μια πλευρά, σημείο για τα πεζοπόρα τμήματα και τα πυροσβεστικά οχήματα και με τη βλάστηση να αποτελείται κυρίως από θαμνώνες.

Σήμερα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων που σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Και ευχή όλων είναι να μην επαναληφθεί η μεγάλη οικολογική καταστροφή που είχαμε στην περιοχή τον Αύγουστο του 2011. Είχε καταστρέψει περίπου 60.000 στρέμματα, τα 2/3 εκ των οποίων εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης, χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα, ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής. «Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.

Ζευγολατιό Κορινθίας: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά – Τρεις πυροσβέστες τραυματίες

Η φωτιά στο Ζευγολατιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 50 άνδρες και 19 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 23 άτομα κα δύο βυτιοφόρα.

Δυστυχώς όμως στο πέρασμά της άφησε καμένο ένα σπίτι, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες επέβαιναν σε τρακτέρ για να σβήσουν την πυρκαγιά και το όχημα ανετράπη σε χαράδρα στην περιοχή Σουληνάρι. Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου κι ο ένας εκ των τραυματιών με Super Puma στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο 35χρονος δόκιμος ανθυποπυραγός φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι άλλοι δύο παραμένουν στο νοσοκομείο Κορίνθου με κατάγματα.