Κύμα καύσωνα "σαρώνει" την Ευρώπη - Έρχεται Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη, με πρώτα “θύματά” του τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Χθες Τετάρτη, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου η θερμοκρασία στο Παρίσι, έφθασε στους 37 βαθμούς Κελσίου, στην Μαδρίτη στους 38 βαθμούς και στο Λονδίνο στους 34 βαθμούς – βαθμοί ρεκόρ για την εποχή.

 

 

Στη Βρετανία, ο συνδυασμός ζέστης με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν μία δυσάρεστη ατμοσφαιρική κατάσταση, και χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν στις παραλίες, τα πάρκα και τα… πλησιέστερα συντριβάνια. Ειδικά στο Χίθροου το μεσημέρι της Τετάρτης στον ήλιο η θερμοκρασία έφτασε τους 39 βαθμούς – ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.
Ενώ στην κομητεία του Σάρεϊ η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών!

 

 

Στο Παρίσι, το θερμόμετρο έδειξε χθες  Τετάρτη 37 βαθμούς και εκεί οι κάτοικοι προσπάθησαν να δροσιστούν με κάθε τρόπο.

 

 

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.

Προσθέτει μάλιστα ότι «Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ». Και αναφέρει ότι η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.

Ο καύσωνας όμως έρχεται και στη χώρα μας, όπου το Σαββατοκύριακο θα έχουμε τα πρώτα 40άρια.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας θα σημειωθούν οι εξής θερμοκρασίες:

* ΑΘΗΝΑ :
Πέμπτη : 34°C
Παρασκευή : 36°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 37-38°C

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Πέμπτη : 33-34°C
Παρασκευή : 33-34°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 35-36°C

* ΠΑΤΡΑ :
Πέμπτη : 28-29°C
Παρασκευή : 30°C
Σάββατο : 31-32°C
Κυριακή : 32°C

* ΛΑΡΙΣΑ :
Πέμπτη : 35°C
Παρασκευή : 37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 36-37°C

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 30°C
Παρασκευή : 32°C
Σάββατο : 32-33°C
Κυριακή : 32°C

Από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.
Αλλά ενδέχεται από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου να εμφανιστούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, κι άρα να μιλάμε για νέο και πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.