Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ η ζημιά στη ΔΕΗ απ' την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος αλλά και οι επιπτώσεις, που επιφέρει στη ΔΕΗ το ατύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο στο Αμύνταιο με την καταστροφή του λιγνιτωρυχείου.

Οι ζημιές μέχρι στιγμής υπολογίζονται περισσότερες από 1 δισ. ευρώ. Κάτω από τους τόνους χώματος θάφτηκε κοίτασμα λιγνίτη 25 εκατ. τόνων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ ολική καταστροφή υπέστησαν και οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος των απαλλοτριώσεων και της μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα κληθεί να μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο.

Μεγάλες θα είναι και οι απώλειες εσόδων που θα έχει η ΔΕΗ από τη διακοπή παραγωγής ρεύματος των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 600 MW. Σταθμός ο οποίος επρόκειτο να αποσυρθεί στο τέλος του 2019, αλλά έστω και με το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας (περιορισμένες ώρες ετησίως) θα πρόσφερε έσοδα στην εταιρεία.

Ενώ αν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες, θα πρέπει να καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα.

Κι ακόμη, είναι πλέον στον αέρα αν με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το συγκρότημα, του ορυχείου, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου, θα συμπεριληφθούν στη λίστα του 40% της λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει η ΔEΗ να χάσει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί το τίμημα θα είναι σημαντικά χαμηλό.