Παγκόσμια έρευνα: Απελπισμένοι οι Έλληνες - Απαισιόδοξοι για το μέλλον των νέων

Η ετήσια έρευνα του Pew Research Center σε 32 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η χώρα μας, έρχεται να διαπιστώσει ότι πολλοί Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Αμερικανοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, σε αντίθεση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Μία δεκαετία σχεδόν μετά τη μεγάλη κρίση του 2007-08 η οικονομική εμπιστοσύνη παγκοσμίως δείχνει ότι έχει αρχίσει πλέον να ανακάμπτει.

Ωστόσο η γενική άποψη για την οικονομία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών παραμένει αρνητική, και μόλις το 46% των ερωτηθέντων στις 32 χώρες είναι ικανοποιημένοι με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Ακόμη, μεγάλη ανησυχία για το μέλλον εξέφρασαν οι περισσότεροι ερωτηθέντες: το 41% θεωρεί ότι ένα ανήλικο παιδί στη χώρα τους θα μεγαλώσει με καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους γονείς του.

Οι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς εμφανίζονται οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες και οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα.

Στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αξιολόγηση των εθνικών οικονομικών συνθηκών είναι τώρα πιο θετική από ό,τι το 2007, αμέσως πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (58%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καλή. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν μόλις 4,9% το 2016, ενώ την άνοιξη του 2009, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,3%.

Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία τους έχει βελτιωθεί.

Στη χώρα μας τώρα, η απαισιοδοξία είναι διάχυτη, με το συντριπτικό ποσοστό του 98% να θεωρεί ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ κακή. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, όπου το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία βελτιώνεται.

Η έρευνα του Pew Research Center διεξήχθη μεταξύ 34.788 ερωτηθέντων σε 32 χώρες από τις 16 Φεβρουαρίου έως και 28 Απριλίου του 2017.