Νοσοκομείο Ζακύνθου για θάνατο 41χρονης: "Ερευνήστε το νοσοκομείο του Ρίου"

Όχι ένας, ούτε δύο αλλά 7 ολόκληρους μήνες χρειάστηκε το υπουργείο Υγείας κι η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου για να αποφανθούν ότι για το θάνατο της 41χρονης μετά από μια ορθοπεδική επέμβαση ρουτίνας και για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε άλλους τέσσερις ασθενείς, ευθύνεται μάλλον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου!

Σύμφωνα με την ΕΔΕ του νοσοκομείου Ζακύνθου και της διοικήτριας του νοσοκομείου Ζακύνθου, κυρίας Δέσποινας Τσαρίδου, στην οποία δεν δίνεται καμία απάντηση στα ερωτήματα που ευλόγως προέκυψαν μετά τον θάνατο της άτυχης γυναίκας Ελένης Αρβανιτάκη, προτείνεται στους συγγενείς της να απευθυνθούν για την περαιτέρω διερεύνηση ή και απόδοση ευθυνών στη Δικαιοσύνη και να διερευνήσουν επίσης τι έγινε στο διάστημα που η ασθενής νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ρίου!

Να θυμίσουμε ότι η 41χρονη είχε διακομιστεί λόγω των επιπλοκών από τη Ζάκυνθο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου όπου και κατέληξε, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κι έτσι οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι απ’ το ένα νοσοκομείο στο άλλο…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η διοικήτρια, κυρία Τσαρίδου «από τα διαλαμβανόμενα σε αμφότερες τις ΕΔΕ προκύπτουν αβίαστα και κατά τρόπο σαφή τα εξής:

1)Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ήτοι αυτό της θανούσης,

2)Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και

3)Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί».

Ειδικότερα για την ΕΔΕ που αφορά στο περιστατικό που κατέληξε, η διοικήτρια επισημαίνει, πως «αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν.Ζακύνθου. Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής, την 25/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η ΕΔΕ πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα».