Εκκενώνουν το Ελληνικό απ' τους πρόσφυγες - Αντιδράσεις από αλληλέγγυους (βίντεο+φώτος)

 

Εκκενώνονται απ’ τα ξημερώματα οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού, που είχαν μετατραπεί σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η υλοποίηση του σχεδιασμού ξεκίνησε εδώ και δέκα μέρες, ενώ ο κόσμος απομακρύνεται εθελούσια. Οι οικογένειες, που είναι περίπου 500 άτομα, θα μεταφερθούν στη νέα δομή της Θήβας, ενώ οι άντρες που είναι περίπου 100, θα μοιραστούν στις δομές της Θήβας, του Δερβενίου και των Οινοφύτων – αφού πρώτα περάσουν από ξεχωριστή καταγραφή στο Αλλοδαπών.

 

 

 

Πάντως στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και νωρίτερα δημιουργήθηκε επεισόδιο καθώς δεν επέτρεπαν σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να μπουν στο χώρο για να καλύψουν το θέμα.

Η πρώτη ομάδα μεταναστών μπήκε σε πούλμαν γύρω στις 7 το πρωί.Η εκκένωση θα γίνει με λεωφορεία που σταδιακά θα μεταφέρουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία περίπου το 10% των μεταναστών δεν επιθυμούν να φύγουν. Θα γίνει σχετική διαπραγμάτευση παρουσία διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Οι πρόσφυγες έμεναν στο Ελληνικό εδώ και 20 μήνες.

 

 

 

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Από τον «Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων» (ΣΥΠΡΟΜΕ), διαμαρτύρονται γιατί «χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό».
Ο αλληλέγγυος Γιώργος Κοφινάκης προσθέται: «οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση».

 

Ενώ απ’ το ΚΕΕΡΦΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου επιμένει ότι: «ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις».