Επιστήμονες επισημαίνουν: Στις αρχές Φεβρουαρίου η κορύφωση της γρίπης

Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα νοσήσουν ή θα την περάσουν πιο ήπια- Στα πέντε τα θύματα στην Ελλάδα

της Έλενας Φυντανίδου

Άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα στα πέντε. Άλλα τρία περιστατικά νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα ήταν 46 ετών, δεν ανήκε στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου αφού δεν έπασχε από κάποιο νόσημα και ως εκ τούτου δεν είχε εμβολιαστεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 46χρονος είχε προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εμβόλιο. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, καθώς παρέχει προστασία έναντι των άλλων ιών της γρίπης, με αποτέλεσμα κάποιος που έχει εμβολιαστεί είτε να μην νοσήσει ή να περάσει την ίωση ηπιότερα.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, προειδοποιούν ότι έρχεται στην Ελλάδα κύμα γρίπης και καλούν τους πολίτες και δη αυτούς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένεται να κορυφωθεί η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α(Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος.

Το στέλεχος του ιού γρίπης, που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα, είναι το A(H3Ν2). Τα πρώτα στελέχη Α(Η3Ν2) που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος -όπως αναφέρουν- ελέγχθηκαν για παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης τους. «Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, τα στελέχη A(H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές που υποδεικνύουν αντιγονική παρέκκλιση, δηλαδή τάση των στελεχών να διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου»σημειώνουν. Προσθέτουν ωστόσο πως παρ’ ότι αναμένεται μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου έναντι του ιού γρίπης Α(Η3Ν2), εν τούτοις το εμβόλιο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών γρίπης Α(Η1Ν1) και Β.

«Τα αντισώματα που δημιουργούνται σε αντίδραση έναντι των ιών του εμβολίου», εξηγούν,«μπορεί μερικές φορές να παρέχουν προστασία σε μεταλλαγμένους, αλλά συγγενικούς ιούς». Με απλά λόγια, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους ΑΗ3Ν2, όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από τον ιό αυτό. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο εμβολιασμός θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τους άλλους ιούς γρίπης» τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=665802