Με την έκφραση αισθημάτων σεβασμού προς τον λαό της Χίου για την ανθρωπιά που επέδειξε στον τρόπο που δέχθηκε και φιλοξένησε πρόσφυγες και μετανάστες τον καιρό όπου κατά εκατοντάδες έφθαναν στις ακτές του νησιού ξεκίνησε την αγόρευσή της η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των δύο Χιωτών Μ. Μερμηγκούση και Τ. Κομματά που κατηγορούταν για πράξεις εναντίον μεταναστών αμέσως μετά τη διαμαρτυρία κατοίκων της Αγίας Άννας Καπέλας την προηγούμενη Πέμπτη.
Η Εισαγγελέας τόνισε το προφανές, ότι δηλαδή έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, τόνισε ωστόσο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο τη Χίο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα φθάνοντας σε επίπεδο Ε.Ε.. «Τα όποια προβλήματα δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να υποκαθιστούν τα όργανα της πολιτείας», ανέφερε η ίδια λέγοντας ότι οι πολίτες είναι αποδεκτό να δηλώνουν ακόμα και την έντονη διαφωνία τους με πολιτικές μέσα όμως από ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Που κατέληξε η Εισαγγελέας
Έπειτα από σχεδόν 6 ώρες υποδειγματικής ακροαματικής διαδικασίας, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Σπ. Σταυράτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα όσα διαδόθηκαν για σπασμένα αυτοκίνητα και φθορές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ματθαίου Μερμηγκούση που άρχισε να κυνηγά μετανάστες, δεν ήταν αληθή, αφού όπως είπε, κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε ότι είδε μετανάστες να σπάνε αυτοκίνητα. Επιπλέον σημείωσε ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που προσήλθε για να καταθέσει ότι άγνωστοι του έσπασαν το Ι.Χ., το είχε σταθμευμένο στην οδό Καρπασίας μέχρι αργά το βράδυ ενώ τα σπασμένα γυαλιά βρέθηκαν στην οδό Δημοκρατίας μπροστά από το ΚΕΠ του Δήμου Χίου.
Εκτός των άλλων, η ίδια αντέκρουσε τον ισχυρισμό των λεγομένων του Μ. Μερμηγκούση ότι οι περίοικοι καλούσαν σε βοήθεια εξαιτίας των επεισοδίων, διερωτώμενη «ποια ήταν αυτά τα επεισόδια για τα οποία δεν ήξερε ούτε η αστυνομια;», προσθέτοντας μάλιστα ότι κανένας αστυνομικός δεν κατέγραψε σπασμένο όχημα επί της Καρπασίας.
Η ίδια μάλιστα πρότεινε την κατηγορία του για όλα τα αδικήματα ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποδόθηκε η κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση της φυλή, έτσι δηλαδή όπως περιγράφεται στον αντιρατσιστικό νόμο.
Για την περίπτωση του Τάσου Κομματά, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το χαστούκι σε νεαρό Σύρο πρόσφυγα, επισημαίνοντας ότι ο μοναδικός λόγος που το έκανε ήταν επειδή ήταν αλλοδαπός.
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ματθαίος Μερμηγκούσης, κατέθεσε ότι κυνήγησε ομάδα μεταναστών που κρατούσαν ξύλα στα χέρια, υποθέτοντας ότι αυτοί είναι που προκάλεσαν τις ζημιές σε οχήματα χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ότι τους είδε να προκαλούν φθορές. «Το μόνο που ήθελα ήταν να τους κυνηγήσω και να τους δώσω στην Αστυνομία», είπε προσθέτοντας ότι οι πράξεις του είναι πάντα στα όρια της νομιμότητας. «Είναι άδικο να σε πνίγει το δίκαιο και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Το σπίτι μου είναι στα 20 μέτρα από τη Σούδα και ζούμε κάθε μέρα με την αγωνία. Όταν θέλουν να εκτονωθούν τα παιδιά βάζουν φωτιές και προκαλούν επεισόδια», κατέληξε.
Σε ότι αφορά τον κ. Τάσο Κομματά, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι ναι μεν συμμετέχει σε ειρηνικές πορείες αλλά ουδέποτε έχει συμμετάσχει σε επεισόδια.
Η ποινή
Μετά και τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου καταδίκασε τον κ. Τάσο Κομματά σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3 έτη αναστολή για απρόκλητη έργω εξύβριση και τον κ. Μ. Μερμηγκούση, σε 12 μήνες φυλάκιση για την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση τη φυλετική διάκριση, 3 μήνες φυλάκιση για σωματικές βλάβες για κάθε παθόντα μετανάστη (δηλαδή +6μήνες) συν την καταβολή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ, ενώ αθώος κρίθηκε για το αδίκημα της αντιποίησης αρχής.