Ντροπιαστική καταδίκη της Ελλάδας για τις "ματωμένες φράουλες" της Μανωλάδας (Βίντεο)

Τα όσα φριχτά συνέβησαν στην Μανωλάδα της Ηλείας, όπου εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας δούλευαν σαν σκλάβοι άλλων εποχών με ενόπλους να τους φυλάνε, επανέφερε στη δημοσιότητα η ντροπιαστική για την Ελλάδα, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το ΕΔΑΔ εξέδωσε σήμερα την απόφασή του για τα ματωμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, καταδικάζοντας την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας και αναφέροντας ότι το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Επισημαίνεται πως η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες που είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές και ζουν στην Ελλάδα, ενώ η καταγγελία τους είχε γίνει τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι προσφεύγοντες, οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τα αφεντικά τους, τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22,00 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3,00 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, ενώ ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Με ομόφωνη απόφασή του, το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του Α.4.2 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων).

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».

Το χρονικό των “ματωμένων φραουλοχώραφων”

Το χώμα στην περιοχή έχει γίνει κόκκινο από το αίμα των εργατών, όταν οι τρεις επιστάτες “γύρισαν” τις κυνηγετικές τους καραμπίνες και άρχισαν να χτυπούν στο ψαχνό.

Πολλοί μετανάστες τραυματίστηκαν στα πόδια, άλλοι στο κεφάλι και άλλοι στη μέση τους, ενώ στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο. Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, με τους νοσηλευτές να προσπαθούν να βάλουν στα φορεία τους τραυματίες όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας.

Βίντεο-ντοκουμέντο του ilialive.gr

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους όσον το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αίσθηση τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων είχε προκαλέσει το γεγονός πως τα ελληνικά δικαστήρια είχαν ρίξει στα μαλακά τους κατηγορούμενους, με ξένες εφημερίδες να μιλούν για αποφάσεις-σκάνδαλο.