DW: Συνολική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου; - Συγκρατημένος ο Ντάισελμπλουμ

Θετικά – αν και συγκεχυμένα – είναι τα μηνύματα που έρχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις Βρυξέλλες. Μετά τη χθεσινή αισιοδοξία και τις διαρροές για κλείσιμο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου, οι σημερινές πληροφορίες κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες μάλιστα σημειώνει ότι, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που έχει προγραμματιστεί, στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου.

Πηγή της Ευρωζώνης που έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης – την οποία επικαλείται ο Νίκος Μπέλλος στο ρεπορτάζ του για τη DW – σημειώνει ότι το βασικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος των συντάξεων. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κατανομή χρονικά των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ υπό μορφή περικοπής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση θέλει το κύριο βάρος να μεταφερθεί στο 2020, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να γίνει το 2019.

Στα υπόλοιπα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχουν απομείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να επιλυθούν στις συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση πολιτικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου θα ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία – Υπήρξε πρόοδος

Συγκρατημένος – κατά την πάγια συνήθειά του – εμφανίστηκε ωστόσο νωρίτερα την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) όσον αφορά τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη. Παράλληλα, διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters, που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας και έκανε λόγο για συμφωνία στις 7 Απριλίου.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.