Τσίπρας: Η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο υπονομεύει την εμπιστοσύνη των δύο χωρών

Το ζήτημα της αυξανόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να διατηρεί παράλληλα τον διάλογο με την γειτονική χώρα.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου, όπως είπε, το βάρος να μην πέφτει στις χώρες πρώτης εισόδου. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε τόσο για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) όσο και για την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, ενώ ζήτησε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των συμβαλλομένων μερών, προκειμένου να στελεχωθεί με όλα τα απαραίτητα μέσα η υπηρεσία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Παράλληλα επανέλαβε προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και τόνισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στο ζήτημα των δυτικών Βαλκανίων ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή και τόνισε ότι η χώρα προωθεί τη συνεργασία με όλους τους γείτονες ως παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αναμένει σεβασμό από αυτούς στις αρχές της καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων και να μην επενδύουν στον εθνικισμό και στις προκλήσεις.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις τριμερής συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 45 λεπτά.