Ηλεκτρονικές ταυτότητες με βιομετρικά στοιχεία στους μετανάστες- Χωρίς χιτζάμπ, νικάμπ&μαντήλα

Υποχρέωση της Ελλάδας είναι να παρέχει ηλεκτρονικές ταυτότητες για τους μετανάστες, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να κατακτήσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα φωτογραφιζόμενοι χωρίς μαντήλα, νικάμπ ή γυαλιά

Το κόστος για τη δημιουργία της ταυτότητας θα ανέρχεται στα 16 ευρώ σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα έρθει για να αντικαταστήσει τα αυτοκόλλητα στα διαβατήρια και γενικά στην κάθε είδους χαρτούρα.

Αυτή η Ηλεκτρονική κάρτα θα δίνει άδεια διαμονής στους μετανάστες. Σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 550.000 μετανάστες θα ζουν πια νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που περιμένουν εδώ και πολύ καιρό έτσι ώστε να νιώσουν και εκείνη λίγη ασφάλεια.
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1030/2002 πρόκειται για υποχρέωση της Ελλάδας στην εφαρμογή αυτού του νόμου αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να το κάνουν.

Οι πολίτες των τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να έχουν άδεια διαμονής με βιομετρικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουν φωτογραφία προσώπου, ακόμα και δαχτυλικά αποτυπώματα.

Η φωτογραφία που υποχρεούνται να παραδώσουν απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι φωτογραφίες με χιτζάμπ, νικάμπ, μαντήλα, γυαλιά ή άλλα στοιχεία που κρύβουν ή αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου απορρίπτονται αυστηρώς.

Η ταυτότητα θα έχει και μικροτσίπ στο οποίο θα αποθηκεύει όλα τα προσωπικά σχετικά στοιχεία. Αυτά είναι η υπογραφή του κατόχου, η χώρα γέννησης, το φύλο, η ένδειξη που αφορά τη διάταξη του νόμου με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια διαμονής αλλά και ένδειξη για το αν ο κάτοχος θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας..