Το «τιμόνι» της τράπεζας Πειραιώς αναλαμβάνει ο Χρήστος Μεγάλου

Πριν από μία βδομάδα ανακοινώθηκε το όνομα του τραπεζίτη κ. Χρήστου Μεγάλου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος από σήμερα 9 Μαρτίου  είναι ο νέος CEO της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Την περασμένη Τετάρτη 1 Μαρτίου ο κ. Χρήστος Μεγάλου ήρθε στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου ζει το τελευταίο διάστημα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πειραιώς κ. Γιώργο Χατζηνικολάου. Ο πρόεδρος της Πειραιώς του ζήτησε να αναλάβει καθήκοντα CEO και ο κ. Μεγάλου δέχθηκε την πρόταση.

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου συνεδρίασε η Επιτροπή Διορισμών της Πειραιώς και στη λίστα της υπήρχε ένα και μοναδικό όνομα υποψήφιου διευθύνοντος συμβούλου. Η απόφαση του nomination committee για την επιλογή Μεγάλου ήταν ομόφωνη, και ομόφωνα έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και η πρόταση.

Για την επιλογή του κ. Μεγάλου έδωσε τη συγκατάθεση του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ενήμερη ήταν και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για την εμπιστοσύνη που εξέφρασε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή να ηγηθώ της μεγαλύτερης ελληνικής Τράπεζας. Είμαι ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που μου δίνεται να αξιοποιήσω την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου και να συμβάλω στην νέα εποχή της Τράπεζας. Θα ήθελα να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας. Προσβλέπω στη στενή συνεργασία μαζί τους σε ένα δημιουργικό και παραγωγικό περιβάλλον, έτσι ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η επιλογή Μεγάλου ήταν η βέλτιστη λύση για να βγει από το αδιέξοδο η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα η οποία παρέμενε ακέφαλη από το τέλος Ιανουαρίου 2016, όταν και αποχώρησε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Μεγάλου διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και ολοκλήρωσε την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Μετά την αποχώρηση του μετέβη στο Λονδίνο –όπου εξάλλου και δραστηριοποιείτο- και δημιούργησε το Tite Capital (το όνομα του είναι εμπνευσμένο από την Tite Street όπου βρίσκεται και η κατοικία του).

Χρήστος Μεγάλου
Χρήστος Μεγάλου. Νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

Ο ηλικίας 58 ετών Χρήστος Μεγάλου αναλαμβάνει τα ηνία του Ομίλου της Πειραιώς, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίοδο καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά το βουνό των «κόκκινων» δανείων, να προσελκύσουν καταθέσεις και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Μεγάλου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Aston Μεγάλης Βρετανίας (1981-1982). Έως το 2010 ήταν Πρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας. Είναι παντρεμένος με την  Ρούμπη Γεωργακοπούλου και έχει δυο κορίτσια. Την Έλενα (εργάζεται στο Λονδίνο) και την Στελλίνα (σπουδάζει στις ΗΠΑ). Ο Αδελφός του Ἀκης Μεγάλου είναι μεγαλοστέχος σε διαφημιστική εταιρία.

Η τραπεζική του εμπειρία είναι μεγάλη και σε θέσεις αιχμής, ενώ μεταξύ των άλλων έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτικής Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο. Από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe.  Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 συμμετέχει στο ΔΣ μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του πλανήτη, της Safe Bulkers του Έλληνα εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου.