Το Bloomberg αποκαλύπτει: Ελληνικός εργασιακός μεσαίωνας με κουπόνια

Το αμερικανικό Bloomberg φέρνει στο φως της παγκόσμιας δημοσιότητας, το ελληνικό φαινόμενο πληρωμής μισθών με κουπόνια, αντί χρημάτων.

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που επιλέγουν να πληρώνουν εργαζόμενους με κουπόνια, λόγω της υπερφορολόγησης και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αναφέρει ο αμερικανικός ενημερωτικός όμιλος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με 39,3% και περίπου τα μισά από αυτά τα βάρη πέφτουν στους εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αναγκάζονται να υποβάλλονται σε μια άτυπη συμφωνία με τους εργοδότες, ώστε να καταβάλλεται μέρος των αμοιβών τους με κουπόνια.

Μάλιστα, το δημοσίευμα καταγράφει μια περίπτωση Ελληνίδας εργαζόμενης, που, αν και αυξήθηκαν τα καθήκοντα της, ενημερώθηκε ότι την αύξηση που θα έπαιρνε, θα την λάβει μέσω κουπονιών, τα οποία θα μπορέσει να τα εξαργυρώσει σε συγκεκριμένα super markets. Μια άλλη περίπτωση που δημοσιεύει το Bloomberg αφορά εργαζόμενο, στον οποίο η επιχείρηση που εργαζόταν επέβαλλε να πληρωθεί με κουπόνια τις υπερωρίες.

«Οι πληρωμές σε είδος είναι μεταξύ των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που επιδιώκουν να θέσουν ένα ανώτατο όριο δαπανών μισθοδοσίας» εξηγείται στο άρθρο, γεγονός όμως που υπονομεύει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για οικονομική εξυγίανση και τακτοποίηση των οικονομικών στης χώρας, συνεχίζει το Bloomberg.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τους υπουργείου Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν η χώρα μας δεν έχει ακριβή εικόνα για το πόσες και ποιες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε αυτή την τακτική, καθιστώντας σαφές ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που τις χρησιμοποιούν αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο.